© Studio Odilo Girod

Groeten uit… Guantánamo Bay

In een stapel houten kratten glinsteren acht kraaloogjes. Vier pluizige kittens scharrelen tussen het legermaterieel. Moeder zwerft even verderop over de Amerikaanse marinebasis waar ze haar kroost ter wereld bracht: Guantánamo Bay.

Ze moet een van de weinigen zijn die zich hier vrij voelt. Het personeel klaagt over de geïsoleerde ligging achter een mijnenveld op Cuba‚ en de 41 overgebleven gevangenen van het omstreden detentiecentrum hebben met de verkiezing van Donald Trump de hoop om hun cel snel te verlaten in rook zien opgaan. De mannen in Kamp 6 waren een paar dagen humeurig toen ze op hun gemeenschappelijke tv hadden gezien dat de kandidaat die Guantánamo wil open houden en ‘volstoppen’ de verkiezingen had gewonnen‚ vertelt luitenant kolonel Stephen Gabavics‚ de commandant van de bewakers. Obama liet nog zoveel mogelijk gevangenen gaan‚ maar voorlopig wordt niemand meer overgedragen aan een nieuw thuisland.

Tenzij je een vacht en vier poten hebt. Op Guantánamo Bay wonen honderden zwerfkatten. Vorig jaar werden 186 katten geëuthanaseerd‚ omdat ze ziek of gevaarlijk waren. Dierenactivisten startten in reactie hierop Operation Git Meow. Deze zomer werden 25 katten overgevlogen naar South Carolina‚ waar hen ‘een beter leven’ wacht.

Het is een van die ironische verrassingen in Guantánamo Bay‚ surrealistische mix van marinebasis‚ Caribische badplaats‚ Amerikaanse suburb en gevangenkamp waar foltering gebruik was en opsluiting zonder proces voortduurt. Leguanen‚ vaste bewoners van rioolbuizen en zonnige hoekjes‚ genieten als bedreigde diersoort bescherming. Voeren is verboden en een dode leguaan kan een boete van 10 duizend dollar opleveren. Bij de wekelijkse filmavond in de buitenbioscoop – voor de vijfduizend militairen en hun familieleden – verschijnt een waarschuwing in beeld: ‘Zorg dat de sfeer gezinsvriendelijk blijft.’

Wordt Vervolgd, augustus/september 2017