© Reuters

Ghana: discriminerende anti-lhbt wet door parlement

Op 28 februari 2024 nam het Ghanese parlement een nieuwe wet aan die het zijn van lesbisch, homoseksueel, biseksueel of trans verder criminaliseert. Het gaat om de zogenaamde Human Sexual Rights and Family Values Bill.

‘Dat dit wrede wetsvoorstel door het Parlement is, is schokkend en zeer teleurstellend,’ reageert Genevieve Partington van Amnesty International. ‘Het is een van de meest strenge wetsvoorstellen in Afrika en probeert lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transmensen verder te criminaliseren. Daarnaast kan de wet gebruikt worden om iedereen te straffen die de lhbti-gemeenschap steunt, van mensenrechtenverdedigers, en medische professionals tot journalisten, leraren en huisbazen. De wet bedreigt de vrijheid van meningsuiting en vereniging, met gevangenisstraffen tot 10 jaar. 

Vanaf het moment dat het wetsvoorstel werd ingediend, hebben lhbti’ers  al melding gemaakt van ontslag, gedwongen uitzetting, en een toename van geweldsincidenten.  

Oproep Amnesty 

Amnesty International dringt er bij president Nana Akufo Addo op aan de mensenrechten van alle personen te respecteren en deze extreme vorm van discriminatie niet in de wet te ondertekenen. Dit treft het hele land. 

Het parlement van Ghana heeft het wetsvoorstel aangenomen vlak voor de internationale Zero Discrimination Day op 1 maart 2024.  

Eerder dit jaar schreef Amnesty International een rapport over de groeiende criminalisering van lhbti’ers in verschillende Afrikaanse landen. 

Meer over dit onderwerp