Meerdere aanhangers van de voormalige Georgische president Mikheil Saakashvili hebben zich verzameld voor het regeringsgebouw in Tbilisi, Georgië, op woensdag 4 januari 2023. Ze houden posters vast waarin ze oproepen voor de vrijlating van Saakashvili.
© AP Photo/Shakh Aivazov

Georgië: Autoriteiten moeten vrijlating Mikheil Saakashvili op medische gronden heroverwegen

De Georgische autoriteiten moeten Mikheil Saakashvili vrijlaten op medische gronden. Amnesty International en Human Rights Watch zijn bezorgd om de slechte gezondheid van de gevangengenomen voormalige president.

Geen medische zorg

Voormalig president Mikheil Saakashvili zit een gevangenisstraf van 6 jaar uit. Hij werd veroordeeld voor machtsmisbruik. Saakashvili mocht niet bij zijn rechtszaak aanwezig zijn; wat een schendig is van internationale normen over eerlijke berechting. De gezondheid van Saakashvili is sinds zijn arrestatie flink achteruit gegaan. De Georgische autoriteiten onthouden hem van goede medische zorg. Hij loopt daardoor een ernstig risico op overlijden, blijvende invaliditeit of andere permanente schade aan zijn gezondheid, aldus Amnesty International en Human Rights Watch. De autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de bezorgdheid die de twee organisaties op 10 februari 2023 hebben geuit in een gezamenlijke brief aan het Georgische ministerie van Justitie.

Mensenrechtenschending

‘Het onthouden van goede medische zorg aan Mikheil Saakashvili kan neerkomen op marteling of andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling en brengt zijn leven ernstig in gevaar. Sterfgevallen in gevangenschap als gevolg van het opzettelijk onthouden van gezondheidszorg komen neer op willekeurige levensberoving. Dit is een ernstige schending volgens de internationale mensenrechtenwetgeving. De Georgische autoriteiten moeten dringend maatregelen nemen om de gezondheid van Saakashvili te beschermen. Ze moeten zijn vrijlating op medische gronden heroverwegen’, aldus Denis Krivosheev, adjunct-directeur voor Oost-Europa en Centraal-Azië bij Amnesty International.

Levensgevaar

Twee onafhankelijke medische teams hebben geconcludeerd dat Saakashvili een aantal levensbedreigende gezondheidsproblemen heeft ontwikkeld terwijl hij de afgelopen 16 maanden in hechtenis zat. Hij heeft medische behandeling nodig die in Georgië niet beschikbaar is.

Medische grond

In de Georgische wet staat dat rechtbanken de vrijlating van ernstig zieke gevangenen mogen toestaan. Dergelijke verzoeken worden echter vaak afgewezen, zo ook het verzoek van Saakashvili. De wet moet aangepast worden, zodat alleen medisch personeel de behoeften van hun patiënten in de gevangenis mogen beoordelen. Zo nodig mag medisch personeel bepalen dat een patiënt verzorging nodig heeft buiten de gevangenis. Deze beoordeling mag dan niet worden genegeerd of overruled door niet-medische autoriteiten.

Meer over dit onderwerp