
Gebruik clustermunitie door Iran tijdens ‘12-daagse oorlog’ in strijd met internationaal recht
Het Iraanse leger vuurde de vorige maandtijdens de ‘12-daagse oorlog’ met Israël ballistische raketten af op dichtbevolkte woonwijken in Israël. Dit bracht risico’s voor burgers met zich mee. Amnesty International geeft aan dat het gebruik van clustermunitie een schending is van het internationale oorlogsrecht.
Amnesty International analyseerde foto’s en video’s waarop clustermunitie te zien is die volgens berichten in de media op 19 juni neerkwam in het gebied Gush Dan rond de stad Tel Aviv.
Daarnaast werden ook de steden Beersheba, in het zuiden van Israël (20 juni), en Rishon LeZion, ten zuiden van Tel Aviv (22 juni), getroffen door munitie die meerdere inslagkraters achterliet die overeenkomen met de submunitie (munitie in munitie) die in Gush Dan werd aangetroffen. Deze submunitie raakte een school en een basketbalveld in Beersheba, maar er zouden geen doden of gewonden zijn gevallen.
“Clusterbommen zijn van nature willekeurige wapens die nooit mogen worden gebruikt. Door dergelijke wapens te gebruiken in of nabij dichtbevolkte woonwijken hebben Iraanse troepen het leven van burgers in gevaar gebracht en het internationaal humanitair recht geminacht”, aldus Erika Guevara Rosas van Amnesty International.
Het internationaal humanitair recht (oorlogsrecht) verbiedt het gebruik van inherent willekeurige wapens. Het uitvoeren van willekeurige aanvallen waarbij burgers worden gedood of gewond raken is een oorlogsmisdrijf.
Lees hier het hele Engelse persbericht over Amnesty’s analyse van de Iraanse aanvallen.
Volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zijn ten minste 29 mensen omgekomen als gevolg van Iraanse aanvallen in Israël. Bij een van de dodelijkste incidenten kwamen vier leden van dezelfde familie om het leven door een Iraanse raket die op 14 juni de Palestijnse stad Tamra in het noorden van Israël trof.
Amnesty International heeft op 15 juli 2025 vragen gesteld aan de Iraanse autoriteiten over het gebruik van clustermunitie. Op het moment van publicatie was er nog geen antwoord ontvangen.
Israëlische aanvallen op Iran
Tijdens de escalatie van de vijandelijkheden tussen Israël en Iran zijn volgens de Iraanse Stichting voor Martelaren en Veteranen ten minste 1.100 mensen omgekomen in Iran. Amnesty International analyseerde de Israëlische aanval op de Evin-gevangenis in Teheran op 23 juni, en riep op 22 juli op tot verder onderzoek. Amnesty International roept op deze aanval als oorlogsmisdaad te onderzoeken.