Doodstraf
© Amnesty International

Sri Lanka gaat weer executeren (update)

Van 21 juni tot 1 juli is het Nationale Week voor de Uitroeiing van Drugs in Sri Lanka. En dat pakt president Maithripala Sirisena serieus aan. Recent aangenomen nieuwe beulen zijn getraind. De galg is opgebouwd. En de president staat in de startblokken. Sri Lanka is klaar voor nieuwe executies. De eerste sinds meer dan 40 jaar.

Update

Een rechtbank in Sri Lanka heeft besloten dat voorlopig van de executies moet worden afgezien totdat alle bezwaarschriften zijn behandeld. Dit betekent dat voor oktober geen doodvonnissen uitgevoerd zullen worden. De rechtbank kwam tot deze beslissing nadat het plan om de doodstraf weer uit te voeren op hevig weerstand stuitte. Zowel de rechtbanken, de media, mensen op straat, sociale media, het parlement en de internationale gemeenschap veroordeelde de plannen van president Maithripala Sirisena.

 

Onwettig

Media in Sri Lanka berichtten dat het land op het punt staat weer executies te gaan uitvoeren. Dit in het kader van de strijd tegen drugs. Amnesty International is op de hoogte van dertien gevangenen die voor drugsmisdrijven ter dood zijn veroordeeld en gevangenzitten. Zij lopen nu groot gevaar geëxecuteerd te worden.

Op 26 juni bevestigde president Sirisena dat hij de executiepapieren van vier terdoodveroordeelden (wegens drugs) had getekend en dat de data van de executies vastgesteld waren. Executies voor drugsgerelateerde misdaden zijn onwettig. Onder internationale wetgeving is de doodstraf alleen toegestaan voor de ‘meest ernstige misdrijven’, wat in de praktijk vaak neerkomt op bijvoorbeeld moord met voorbedachten rade.

Verdere details, zoals hoeveel andere mensen mogelijk geëxecuteerd gaan worden en wanneer de executies zouden plaatsvinden, zijn nog niet bekend. En juist door deze details geheim te houden, zorgt de regering van Sri Lanka ervoor dat het publiek en mensenrechtenactivisten geen kans hebben om informatie in te winnen om de rechten van de terdoodveroordeelden te beschermen.

Altijd tegen de doodstraf

In het geval van doodvonnisen hebben de autoriteiten de plicht om ervoor te zorgen dat aan alle voorwaarden voor een eerlijke rechtsgang is voldaan. Daaronder vallen ook het recht om in beroep te gaan tegen de straf en om gratie aan te vragen. Daarnaast moet de staat ervoor zorgen dat de gevangenen, hun familie en advocaten op tijd op de hoogte worden gesteld van de executieplannen. In de zaken die in Sri Lanka spelen, is niet duidelijk of aan deze voorwaarden is voldaan. Meer informatie over de doodstraf in Sri Lanka, vind je in onze briefing uit april van dit jaar.

Kom in actie!

Amnesty International is altijd en overal tegen de doodstraf. Waarom precies, lees je hier. Roep samen met Amnesty de regering van Sri Lanka op om geen executies uit te voeren en om een moratorium op de doodstraf in te stellen.

Kom nu in actie en teken de petitie.

Meer over dit onderwerp