Amal Fathy uit Egypte
© Private

Egypte: rechtszaak tegen activist Amal Fathy

Amal Fathy uit Egypte moet voor de rechtbank verschijnen vanwege de publicatie van een video over seksuele intimidatie. De mensenrechtenactiviste bekritiseerde de regering omdat die vrouwen niet beschermt tegen seksueel geweld.

Activist Amal Fathy spreekt zich regelmatig uit over de mensenrechtensituatie in Egypte, met name over de willekeurige arrestaties van andere activisten. Op 9 mei 2018 zette ze een video op Facebook waarin ze vertelt over haar ervaringen met seksuele intimidatie. Ze uitte erin kritiek op de Egyptische regering omdat die niets doet om vrouwen te beschermen. Ook liet ze zich kritisch uit over de toenemende schending van mensenrechten en de verslechterende sociaaleconomische situatie. Twee dagen later werd ze gearresteerd, samen met haar man – voormalig Amnesty-onderzoeker en nu directeur van de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden – en hun 3-jarige kind. Haar man en kind werden na drie uur vrijgelaten.

Verspreiden van ‘vals nieuws’

De aanklager legde Fathy vijftien dagen celstraf op in afwachting van het onderzoek naar de aanklachten. Die aanklachten zijn: ‘het delen van een video op sociale media om anderen aan te zetten tot omverwerping van de regering’, ‘het publiceren van een video met vals nieuws dat de openbare orde kan schaden’ en ‘misbruik van telecommunicatiemiddelen’. Dergelijke aanklachten gebruiken de Egyptische autoriteiten vaker tegen critici in een poging hen het zwijgen op te leggen.

‘Promoten van terroristische daden’

De volgende dag werd Fathy verhoord over haar vermoede banden met de jongerenbeweging 6 April, die een belangrijke rol speelde bij de protesten tegen voormalig president Mubarak. Ze kreeg weer vijftien dagen cel opgelegd zodat de aanklager onderzoek kon doen naar onder meer ‘het behoren tot een verboden groepering’ en ‘het gebruiken van een website om opvattingen die oproepen tot terroristische daden te promoten’. De aanklager gaf hiervoor geen enkel bewijs, maar vertrouwde op een rapport van het Nationale Veiligheidsagentschap, dat haar advocaten niet mochten inzien.

Gewetensgevangene

De rechtszaak tegen Amal Fathy staat gepland voor 11 augustus 2018. Het is onduidelijk voor welke aanklachten ze dan terechtstaat. Amnesty heeft de twaalf minuten lange video bestudeerd en concludeerde dat ze op geen enkele manier opgeroept tot omverwerping van de regering of enige andere onrechtmatige daad. Fathy maakte alleen gebruik van haar recht op vrije meningsuiting. Amnesty beschouwt Fathy als gewetensgevangene.

Meer over dit onderwerp