In Egypte liggen mensenrechtenverdedigers ook digitaal onder vuur van de overheid

Egypte: nieuwe wetsvoorstellen aanval op online vrije meningsuiting

In Egypte liggen wetsvoorstellen klaar die de autoriteiten nagenoeg de complete controle geven over de media. De nieuwe wetten over media en cybercriminaliteit treffen de gedrukte media, online media en de omroepen.

De wetsvoorstellen vergroten de grip die de regering nu al op de media heeft en stellen haar in staat om de sociale media en blogs te controleren, te censureren en te blokkeren. Mediaberichten die vaag geformuleerde politieke, sociale of religieuze normen schenden, worden strafbaar. Het gaat bijvoorbeeld om informatie die ‘mensen aanzet om wetten te overtreden’ of het ‘belasteren van individuen en religies’.

‘Elke dag ontvangen we berichten over mensen uit alle lagen van de bevolking die vervolgd worden vanwege Facebook-posts, tweets, kunstuitingen en zelfs persoonlijke, niet gepubliceerde artikelen die in handen vielen van de Egyptische autoriteiten’, zegt Najia Bounaim, Amnesty’s directeur campagnes in Noord-Afrika.

Al vijfhonderd websites geblokkeerd

De vrijheid van meningsuiting ligt in Egypte al zwaar onder vuur. Bijna nergens ter wereld worden de media en journalisten zwaarder onderdrukt. Zo blokkeerden de autoriteiten het afgelopen jaar al vijfhonderd websites, zonder dat daarvoor een wettelijke basis was.

Onafhankelijke nieuwsplatforms en websites van mensenrechtengroepen werden platgelegd. Het dagblad al-Masry al-Youm publiceerde in mei 2017 een rapport van een veiligheidsbureau dat beweerde dat de websites ‘valse informatie publiceerden’ of ‘de nationale veiligheid in gevaar brachten’.

Tegenwerking nieuwssites

De wetsvoorstellen verbieden nieuwssites apps te ontwikkelen voor smartphones zonder speciale toestemming van de Hoge Raad voor de Organisatie van Media. Ook mogen websites geen advertentieruimte verkopen als ze niet geregistreerd zijn bij de raad. Daarnaast werpen de wetten bureaucratische en financiële horden op. Het oprichten van een online videokanaal op een website mag bijvoorbeeld alleen als het bedrijf 120.000 euro aan kapitaal bezit.

Wetten misbruikt om vrije meningsuiting te smoren

Het is zonneklaar dat de nieuwe wetten een middel zijn om de vrije meningsuiting verder in te perken. Dat is in strijd met internationale standaarden en de Egyptische grondwet.

Amnesty International roept het Egyptische parlement op deze draconische wetsvoorstellen te verwerpen. We roepen de president op de cybercrimewet terug te sturen naar het parlement, zodat de wet verbeterd kan worden.

Meer over dit onderwerp