Politiek activist Islam Khalil uit Egypte was gewetensgevangene
© Pauline Beugnies

Egypte laat activist voorwaardelijk vrij

In Egypte is activist Islam Khalil is uit de gevangenis ontslagen, na meer dan een jaar gevangenschap vanwege verzonnen aanklachten. Amnesty voerde actie voor zijn vrijlating.

Hoewel Khalil na meer dan een jaar gevangenschap nu op vrije voeten is, zijn de aanklachten tegen hem niet komen te vervallen. Op 19 februari beval de rechter Khalils voorwaardelijke vrijlating. Maar in plaats daarvan werd hij geïsoleerd gevangengehouden. Zijn familie wist niet waar hij verbleef. Eind maart kwam hij vrij.

Gedwongen verdwijning

Khalil werd in maart 2018 ontvoerd door agenten van de veiligheidsdienst NSA. Het kostte zijn familie drie weken om erachter te komen in welke gevangenis hij werd vastgehouden. De autoriteiten beschuldigden hem van “lidmaatschap van een illegale groepering” en “het verspreiden van valse informatie” en hielden hem meer dan een jaar gevangen. Zijn medeverdachten werden al in september 2018 vrijgelaten.

In 2015 was Khalil ook al het slachtoffer van een gedwongen verdwijning, gedurende 122 dagen. In die periode was hij het slachtoffer van marteling, eenzame opsluiting en een zwaar gevangenisregime.

Oproep Amnesty

Amnesty is ervan overtuigd dat de verzonnen aanklachten tegen Khalil een vergeldingsmaatregel waren voor zijn politiek activisme. Amnesty roept de overheid van Egypte op om de aanklachten tegen hem te laten vallen.