Amal Fathy uit Egypte moet 2 jaar de gevangenis in na kritiek op autoriteiten die seksueel onvoldoende aanpakken
© Private.

Egypte: 2 jaar gevangenisstraf voor Amal Fathy

In Egypte heeft een rechtbank bevestigd dat mensenrechtenverdediger Amal Fathy 2 jaar de gevangenis in moet.

‘Het is uitermate onrechtvaardig dat Amal schuldig is bevonden’, zegt Najia Bounaim van Amnesty International. ‘Het feit dat een slachtoffer van seksueel geweld 2 jaar gevangenisstraf krijgt alleen omdat ze zich uitsprak over haar ervaringen, is schandalig. Het moment waarop het vonnis werd uitgesproken is wreed, omdat Amal Fathy net met haar familie was herenigd.’

In plaats van af te rekenen met critici en mensen die zich openlijk durven uit te spreken, zouden de Egyptische autoriteiten het vonnis tegen de mensenrechtenverdediger moeten vernietigen en alle aanklachten tegen haar moeten intrekken.

Fathy vast na kritiek op autoriteiten

In september 2018 werd Amal Fathy veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf omdat zij in een video kritiek leverde op de autoriteiten, die seksuele intimidatie niet weten in te dammen. Ze zat al lange tijd onterecht in voorarrest vanwege een andere rechtszaak, onder meer omdat ze ervan werd beschuldigd ‘lid van een terroristische groep’ te zijn. In december 2018 beval de rechter in die zaak nog haar voorwaardelijke vrijlating, waarna ze op 27 december vrijkwam. Ze werd onder huisarrest geplaatst. Drie dagen later bevestigde een rechter in de andere zaak haar voorwaardelijke gevangenisstraf. Nu kan ze elk moment opgeroepen worden om haar gevangenisstraf toch uit te zitten.

Amal Fathy is getrouwd met Mohamed Lotfy, voormalig onderzoeker van  Amnesty International en nu directeur van de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Lees de blog die Lofty schreef naar aanleiding van de arrestatie van zijn vrouw.