© Private

Egypte: autoriteiten gaan wéér verder bij bestraffen mensenrechtenverdedigers

De wrede en onmenselijke behandeling die de Egyptische mensenrechtenverdediger Gasser Abdel-Razek in de gevangenis krijgt, is schandalig. Het toont aan dat de Egyptische autoriteiten vastbesloten zijn hun klopjacht op mensenrechtenverdedigers verder op te voeren.

Gasser Abdel-Razek is uitvoerend directeur van het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten (EIPR). Hij zit in eenzame opsluiting zonder toegang tot basisbehoeften omdat hij voorop gaat in de strijd voor mensenrechten. Gisteren verscheen hij voor ondervraging voor een aanklager. In Genève kwamen ambassadeurs van de Mensenrechtenraad bijeen om te spreken over een internationale reactie hierop. Op dezelfde dag zetten de Egyptische autoriteiten de mensenrechtenverdediger Mohamed al-Baqer, blogger en activist Alaa Abdelfatah en andere oppositiepolitici voor vijf jaar op de ‘terroristenlijst’ zonder hen aan te klagen voor een misdrijf of hun de kans te geven eventueel bewijs aan te vechten.

Hoge prijs

Wereldwijd wordt opgeroepen om de aanvallen op de EIPR te stoppen, maar de Egyptische autoriteiten doen het tegenovergestelde. ‘EIPR strijdt al achttien jaar tegen het soort mensenrechtenschendingen dat Gasser Abdel-Razek nu ondergaat. Het personeel betaalt daar nu een hoge prijs voor’, zegt Philip Luther van Amnesty International.

De slechte behandeling van mensenrechtenverdedigers toont aan in wat voor een diepe mensenrechtencrisis Egypte is beland. ‘Staten en VN-geledingen kunnen niet langer tolereren dat het maatschappelijk middenveld zonder gevolgen wordt uitgeschakeld. Zij moeten, in woord en daad, veranderingen van betekenis eisen in de mensenrechtensituatie in Egypte. De VN-Mensenrechtenraad moet onmiddellijk een monitoringsmechanisme voor Egypte instellen.’

Eenzaam opgesloten in koude, matrasloze cel

Sinds zijn overplaatsing naar Liman Tora Prison op 20 november wordt Gasser Abdel-Razek in eenzame opsluiting gehouden in een koude cel, zonder warme kleren of een matras. Al zijn persoonlijke bezittingen en geld zijn in beslag genomen. Hij mag zijn cel niet uit en mag geen voedsel halen in de kantine van de gevangenis. Voordat hij gisteren voor de aanklager verscheen, werd hij kaalgeschoren. Dat is niet gebruikelijk voor mensen die in voorarrest zitten en sterkt Amnesty’s vermoeden dat hij wordt gediscrimineerd en gestraft.

Gasser Abdel-Razek en zijn collega’s Karim Ennarah en Mohamed Basheer werden tussen 15 en 19 november opgepakt in afwachting van onderzoek naar verzonnen aanklachten van ‘terrorisme’. Puur en alleen vanwege hun mensenrechtenwerk voor EIPR. Zij worden daarmee gestraft voor een ontmoeting die zij eerder deze maand hadden met westerse diplomaten. Een vierde EIPR-medewerker, Patrick George Zaki, zit sinds februari 2020 vast, nadat hij terugkeerde van zijn studie in Italië.

Misbruik anti-terrorismewetgeving

Amnesty International deed onderzoek naar het systematische gebruik van ant-terrorismewetgeving door de Egyptische autoriteiten om duizenden vreedzame critici te vervolgen en de toegang tot een eerlijk process te dwarsbomen. Verschillende VN-experts spraken hun zorgen uit over hoe de terrorismewetten mensenrechtenschendingen mogelijk maken en dat mensenrechtenverdedigers in Egyptische gevangenissen groot risico lopen op besmetting met het coronavirus.

Luther: ‘De internationale gemeenschap moet Egypte laten zien dat zij de gelijkstelling van het verdedigen van mensenrechten aan terrorisme volmondig verwerpt. Zij moeten de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating blijven eisen van alle mensenrechtenverdedigers in Egypte.’

Lees het volledige Engelstalige persbericht

 

Meer over dit onderwerp