de Syrische verdachte Anwar R., een voormalig hoge functionaris van de Syrische geheime dienst, komt aan bij de rechtbank voor het proces tegen hem in het Duitse Koblenz op 23 april 2020. Hij staat terecht voor de marteling van vierduizend gedetineerden, die bij 58 gevangenen tot de dood leidde, en seksueel geweld. Hij zou de misdadenn gepleegd hebben toen hij in 2011 en 2012 aan het hoofd stond van het Al-Khatib-detentiecentrum in Damascus. Dit is de eerste zaak wereldwijd tegen de folterpraktijken van het Syrische regime.
© Thomas Lohnes/ANP

Duitsland/Syrië: veroordeling Syrische ambtenaar is overwinning voor gerechtigheid

Duitsland/Syrië: veroordeling Syrische ambtenaar is overwinning voor gerechtigheid

Ex-kolonel Anwar Raslan van de Syrische inlichtingendiensten is door een rechtbank in de Duitse stad Koblenz veroordeeld tot levenslang. Hij is schuldig bevonden aan misdrijven tegen de menselijkheid, waaronder marteling, moord en verkrachting van gevangenen van een beruchte instelling van de inlichtingendiensten in Damascus. Dit is een historische overwinning volgens Amnesty.

De uitspraak geeft een stem aan de tienduizenden mensen die onwettige detentie, marteling en seksueel geweld overleefden en die van de families van slachtoffers die overleden in Syrische gevangenissen en detentiecentra als gevolg van de manier waarop de Syrische inlichtingendiensten mensen meer dan tien jaar behandelden. Het vonnis erkent ook dat systematisch seksueel geweld een misdrijf tegen de menselijkheid is. Dit zou niet zijn gebeurd zonder degenen die hun verhalen durfden te delen, Syrische maatschappelijke organisaties en mensenrechtenorganisaties die jarenlang volhardend streden voor gerechtigheid, waarheid en genoegdoening.

De veroordeling van Anwar Raslan is een herinnering voor de Syrische regering en alle anderen die straffeloos misdrijven tegen de menselijkheid hebben begaan dat er uiteindelijk gerechtigheid kan komen.

Andere landen moeten hetzelfde doen

Amnesty roept andere landen op net als Duitsland rechtszaken te beginnen tegen mensen die verdacht worden van misdrijven volgens het internationale recht. Dit is de enige manier om gerechtigheid te bereiken. In Syrië zijn dergelijke rechtszaken namelijk ondenkbaar en zaken kunnen niet worden doorverwezen naar het Internationale Strafhof.

Achtergrond

In februari 2020 arresteerden de Duitse en Franse politie Anwar Raslan en zijn voormalige collega Eyad al-Gharib. Al-Gharib werd op 24 februari 2021 veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf voor het martelen van gevangengenomen demonstranten.

Amnesty International publiceerde  verschillende rapporten over de onmenselijke omstandigheden in Syrische gevangenissen. Wat zich daar afspeelde komt neer op misdrijven tegen de menselijkheid. Alle landen mogen hierover rechtspreken, in sommige gevallen zijn ze zelfs hiertoe verplicht.