Gevechtsvliegtuigen van de luchtmacht van Myanmar
© AFP via Getty Images

Dodelijke luchtaanvallen in Myanmar

Het leger van Myanmar heeft luchtaanvallen uitgevoerd in de regio Sagaing, in Kanbulu township. Montse Ferrer, Amnesty’s onderzoeker op het gebied van International Business en Human Rights reageert op de dodelijke aanvallen.

‘De eerste berichten over de dodelijke luchtaanvallen in de regio Sagaing zijn gruwelijk. Onwettige luchtaanvallen die burgers om het leven brengen en verwonden en huizen vernietigen, zijn een handelsmerk van de militairen in Myanmar. Het leger in Myanmar doet er alles aan om verzet neer te slaan en de bevolking angst aan te jagen. En de burgers van Myanmar krijgen van deze misselijkmakende tactieken de volle laag.’

De meedogenloze luchtaanvallen in heel Myanmar laten zien dat het hoognodig is de import van luchtvaartbrandstof te stoppen. Amnesty International herhaalt haar oproep aan alle staten en bedrijven om vrachten met brandstof die in handen kan vallen van de luchtmacht van Myanmar op te schorten. Deze toeleveringsketen maakt schendingen van het internationale humanitaire recht, en ook oorlogsmisdrijven, mogelijk en moet worden gestopt om mensenlevens te redden.

‘Alhoewel enige betekenisvolle actie is ondernomen, kan en moet de internationale gemeenschap meer doen om de aanvallen op burgers in Myanmar te stoppen. Deze luchtaanvallen komen bijna twee jaar nadat de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) een overeenkomst bereikte over Myanmar – die er niet in slaagde de schendingen van het leger te stoppen.’

‘In plaats van op de achtergrond te blijven, moet de ASEAN een leidende rol innemen om de mensenrechtencatastrofe in Myanmar op te lossen. De VN Veiligheidsraad moet manieren vinden om effectieve actie te ondernemen om het leger van Myanmar ter verantwoording te roepen, onder meer door de situatie in het land door te verwijzen naar het Internationale Strafhof.’

Achtergrond

Op 11 april ’s morgens, voerde het leger van Myanmar luchtaanvallen uit op een dorp in Kanbulu township in de regio Sagaing, volgens bronnen op onder meer social media. Een onbekend aantal mensen, onder wie kinderen, zou bij de aanval om het leven zijn gekomen. Amnesty International heeft de details nog niet onafhankelijk kunnen verifiëren.

Sinds de staatsgreep in Myanmar op 1 februari 2021 heeft Amnesty International wijdverspreide mensenrechtenschendingen gedocumenteerd. Het gaat onder andere om oorlogsmisdrijven en mogelijke misdrijven tegen de mensheid, als onderdeel van de strategie van het leger van Myanmar om het verzet in het land neer te slaan.

In november 2022 lanceerde Amnesty International een campagne die opriep de toelevering van luchtvaartbrandstof te stoppen, om te voorkomen dat de militairen in Myanmar onwettige luchtaanvallen uitvoeren. Dit onderzoek identificeerde ook een aantal betrokken bedrijven.

Aan de vooravond van de tweejarige herdenking van de staatsgreep van 1 februari 2021, legden verschillende landen verdere sancties op aan Myanmar, waarbij ze zich toespitsten op de luchtvaartbrandstofindustrie.

De Canadese overheid verbood de export, verkoop, levering of het vervoer van luchtvaartbrandstof aan het leger van Myanmar. Ook het Verenigd Koninkrijk kondigde sancties aan met betrekking tot twee bedrijven in Myanmar en twee individuen die een cruciale rol speelden bij de import en het transport van luchtvaartbrandstof naar de luchtmacht van Myanmar.

In maart 2023 kondigde het Verenigd Koninkrijk een tweede ronde van sancties aan. Ook de EU en de VS hebben sancties aangekondigd tegen verschillende individuen en entiteiten die betrokken zijn bij de import, opslag en distributie van luchtvaartbrandstof naar het leger van Myanmar.

Meer over dit onderwerp