Denemarken dreigt Syrische vluchtelingen terug te sturen naar oorlogsgebied

Deens plan om asielzoekers naar Rwanda te sturen mogelijk onwettig

Deens plan om asielzoekers naar Rwanda te sturen mogelijk onwettig

Amnesty International maakt zich grote zorgen om het nieuws dat de Deense en Rwandese autoriteiten een overeenkomst hebben gesloten om mogelijk asielzoekers naar Rwanda te sturen.

Het zou gaan om een vergaande samenwerking op het gebied van migratie en asiel tussen de twee landen, die mogelijk in strijd is met internationale verdragen.

‘Elke poging om asielzoekers die in Denemarken aankomen naar Rwanda over te brengen om hun asielaanvraag te behandelen, zou niet alleen gewetenloos zijn, maar mogelijk ook onwettig’, zegt Nils Muižnieks van Amnesty International. ‘Denemarken kan mensen die in Denemarken aankomen niet het recht ontnemen om ter plekke asiel aan te vragen en hen naar een derde land over te brengen.’

Nieuw dieptepunt

De Deense plannen zijn volgens Amnesty International een nieuw dieptepunt als het gaat om de bescherming van vluchtelingen door EU-regeringen, en scheppen een gevaarlijk precedent in Europa en wereldwijd.

‘Het idee dat rijke landen hun internationale verplichtingen zouden kunnen aflossen door middel van een zak geld aan andere landen, is zeer zorgwekkend’, aldus Nils Muižnieks.

Kom ook in actie voor Syrische vluchtelingen in Denemarken die dreigen te worden uitgezet.

Lees meer over de rechten van vluchtelingen in ons dossier.