De Cubaanse activist Ariel Ruiz Urquiola
© Privéfoto

Cuba: milieuactivist vrijgelaten

Ariel Ruiz Urquiola uit Cuba is op 3 juli 2018 vrijgelaten. De milieuactivist kreeg op 8 mei 2018 een jaar gevangenisstraf opgelegd voor het beledigen van boswachters die zijn land bezochten. Na zijn vrijlating zei hij tegen Amnesty-medewerkers: ‘Dank voor alle hulp die jullie mijn familie en mij hebben gegeven om dit te bereiken. Ik denk dat dit zonder jullie niet mogelijk was geweest.’

Urquiola begon in 2016 een milieuproject op land rondom zijn huis om lokale plantensoorten te beschermen en om duurzame landbouwprojecten te ontwikkelen. Het land is eigendom van de staat en Urquiola had toestemming om het te bewerken.

Opgepakt na ‘ belediging’

Toen begin mei twee boswachters Urquiola’s land bezochten, vroeg hij de twee om zich te identificeren en noemde hen ‘rurale politie’. De boswachter interpreteerden die term als ‘rurale bewakers’, wat in Cuba een negatieve connotatie heeft. Het verwijst naar ambtenaren van de regering van de voormalige president Batista, die het land met straffe hand regeerde. Later die dag werd Urquiola gevangengezet en krot daarna veroordeeld vanwege ‘ minachting’.

Urquiola’s familie denkt dat de autoriteiten hem wilden straffen voor zijn inzet voor duurzame landbouw in het westen van Cuba. Iemand die land gebruikt dat eigendom is van de staat, verliest dat recht wanneer hij niet meer op het land aanwezig is. Met de gevangenisstraf zou Ariel Urquiola dat recht verliezen.

Meer over dit onderwerp