Jani Silva
© Anzorc

Colombia moet effectieve bescherming bieden voor mensenrechtenverdedigers in gevaar

Colombia heeft niet voldaan aan zijn internationale verplichting om een ​​veilige omgeving te garanderen voor de verdediging van de mensenrechten in het land.

De Colombiaanse staat slaagt er nog steeds niet in om met een afdoende oplossing te komen voor de gevaarlijke situatie waarmee mensenrechtenverdedigers te maken hebben. Nog elke dag worden zij bedreigd en aangevallen, waardoor Colombia opnieuw het meest dodelijke land is om de mensenrechten te verdedigen.

Nieuwe kansen

Op 19 november 2021 vindt een hoorzitting plaats in het Congres. Dat geeft de autoriteiten de kans om nieuwe stappen te zetten voor de bescherming van mensenrechtenverdedigers en om te bespreken hoe zij degenen die niet optreden om de ernstige situatie voor activisten aan te pakken, ter verantwoording kunnen roepen. In de afgelopen jaren noemen Front Line Defenders en Global Witness Colombia consequent het land met het hoogste aantal moorden op milieuactivisten en mensenrechtenverdedigers ter wereld.

In oktober 2020 deed Amnesty International een reeks aanbevelingen voor de bescherming van mensenrechtenverdedigers. Tot op heden hebben de Colombiaanse autoriteiten echter zeer weinig gedaan om veilige omstandigheden voor de verdediging van de mensenrechten in het land te garanderen.

Zeer weinig vooruitgang

Ook hebben de autoriteiten zeer weinig vooruitgang geboekt om de structurele oorzaken van geweld aan te pakken, onder meer wat betreft het onderzoeken van bedreigingen en aanvallen, het erkennen van inheemse gebieden en het ontmantelen van gewapende groeperingen. Ze hebben maatregelen genomen die de gevaren waarmee verdedigers worden geconfronteerd, juist vergroten, zoals het besluit om het programma van de Nationale Beschermingseenheid tijdens de coronapandemie te beperken.

Milieuactivist Jani Silva bedreigd

De zaak van milieuactivist Jani Silva is een voorbeeld van het uitblijven van een adequate reactie van de Colombiaanse autoriteiten. In 2021 was ze het slachtoffer van een aantal bedreigingen van gewapende groeperingen vanwege haar mensenrechtenwerk.

Jani Silva neemt het op voor honderden boeren in het Amazoneparel-reservaat. Illegale groeperingen, militairen, drugskoeriers en multinationals hebben het op hun land voorzien. Het reservaat is namelijk rijk aan grondstoffen en is strategisch gelegen. Jani Silva wordt al jaren door onbekenden gevolgd, geïntimideerd met wapens en met de dood bedreigd. De coronacrisis maakte de zaak erger: ze moest erdoor thuisblijven en de maatregelen die de overheid nam om haar te beschermen, vielen weg.

De laatste bedreiging leidde ertoe dat Silva gedwongen werd elders een onderkomen te zoeken vanwege de grote risico’s die ze loopt. Zolang de autoriteiten geen maatregelen nemen die de structurele oorzaken die Jani Silva in gevaar brengen, kunnen verminderen, zal ze in gevaar blijven en haar mensenrechtenwerk ernstig bemoeilijken.

Amnesty’s oproep

‘De staat blijft het risico waarmee mensenrechtenverdedigers worden geconfronteerd, aanpakken vanuit een volledig regelgevend en individueel perspectief, en niet vanuit een praktisch en collectief perspectief dat verandering teweegbrengt. De bescherming van verdedigers moet niet alleen gebaseerd zijn op theorie, maar op de praktische maatregelen en op de oplossingen die door de activisten die gevaar lopen zelf naar voren worden gebracht. Als de autoriteiten naar hen zouden luisteren, zou er een aanzienlijk veiligere omgeving zijn voor de verdediging van de mensenrechten in Colombia’, zegt Fernanda Doz Costa van Amnesty International.

Lees hier het volledige Engelstalige nieuwsbericht.

Lees hier het rapport ‘Why do they want to kill us’ – lack of safe space to defend human rights in Colombia.

Meer over dit onderwerp