© Sebastian Barros/NurPhoto

Bescherming voor activisten in Colombia

In Colombia zijn maatregelen getroffen om de leden van de Regionale Corporatie voor de Bescherming van Mensenrechten CREDHOS te beschermen. CREDHOS is de eerste organisatie uit de regio Magdalena Medio die deze bescherming heeft gekregen. Amnesty International voerde actie voor de leden van de mensenrechtenorganisatie.

Doodsbedreigingen

Dit jaar ontvingen milieu- en mensenrechtenactivisten in de Colombiaanse regio Magdalena Medio een reeks doodsbedreigingen. Op 9 februari 2022 werd er door onbekenden ingebroken in het huis van milieuactivist Yuvelis Morales. Zij was een dag eerder met de dood bedreigd en moest Colombia verlaten.

Pamflet met ‘militaire doelwitten’

Op 7 februari 2022 werden in een pamflet doodsbedreigingen geuit tegen verschillende mensenrechtenactivisten uit de regio Magdalena Medio. Het pamflet werd verspreid door een gewapende groepering die zichzelf Autodefensas Unidas de Colombia noemt. In het pamflet werden de activisten opgeroepen het gebied te verlaten, anders zouden zij de gevolgen ervan ondervinden.

Eerdere bedreigingen

Sinds september 2020 hebben leden van CREDHOS ten minste vijf doodsbedreigingen ontvangen. De laatste bedreiging kwam op 24 maart, toen onbekenden een bedreigende boodschap naar het kantoor van CREDHOS stuurden. Daarin werd gemeld dat het personeel van CREDHOS een militair doelwit was en dat ze 48 uur de tijd hadden om de stad te verlaten. Onmiddellijk daarna ontving de voorzitter van de organisatie een bericht waarin een doodsbedreiging tegen hem en zijn familie werd geuit.

 

Meer over dit onderwerp