Coalitie van 11 mensenrechtenorganisaties roept op tot VN-onderzoekscommissie in Venezuela

Coalitie van 11 mensenrechtenorganisaties roept op tot VN-onderzoekscommissie in Venezuela

Vandaag roept een coalitie van elf Venezolaanse en internationale mensenrechtenorganisaties de VN-mensenrechtenraad op een onderzoekscommissie in te stellen naar mensenrechtenschendingen in Venezuela. Volgens de organisatie moeten slachtoffers zo snel mogelijk gerechtigheid krijgen.

Erika Guevara-Rosa, directeur Amnesty Noord en Latijns-Amerika: ‘Het is hoog tijd dat er een VN-onderzoek komt dat zich richt op slachtoffers van de enorme mensenrechtencrisis in Venezuela, die alleen maar erger wordt. Miljoenen mensen ontvluchten het land, er is geen tijd te verliezen.’

Onderzoekcommissie

Een VN-onderzoekscommissie kan een cruciale rol spelen in het zorgen voor gerechtigheid, het bovenhalen van de waarheid en het krijgen van compensatie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Venezuela. Deze kan bovendien een afschrikwekkend effect hebben en zo nieuwe schendingen voorkomen.

Deelnemende organisaties

De coalitie bestaat uit organisaties die al jaren onderzoek doen naar de crisissituatie in Venezuela: Acción Solidaria, Amnesty International, Centro Derechos Humanos – Universidad Católica Andrés Bello, CEPAZ, Civilis Derechos Humanos, COFAVIC, Espacio Público, Global Centre for the Responsibility to Protect, Human Rights Watch, International Commission of Jurists en PROVEA.

 

Hier lees je de volledige oproep.