Chang Weiping tot 3,5 jaar gevangenisstraf

China: gevangenisstraf voor advocaat die zegt te zijn gemarteld

In China is mensenrechtenadvocaat Chang Weiping tot 3,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘ondermijning van de staatsmacht’.

‘Het is een schande dat Chang Weiping de gevangenis ingaat’, zegt Sarah Brooks van Amnesty International. ‘Hij sprak zich alleen maar uit over de martelingen door de politie die hij naar eigen zeggen heeft ondergaan.‘

Chang werd veroordeeld in een proces achter gesloten deuren waar zelfs zijn vrouw niet bij aanwezig mocht zijn. Tijdens zijn hechtenis mocht hij zich regelmatig niet laten bijstaan door zijn advocaat.

Nog steeds risico op marteling

Chang loopt nog steeds het risico in de gevangenis te worden mishandeld en gemarteld. Er zijn ernstige zorgen over zijn fysieke en mentale welzijn vanwege de mishandelingen en omdat hij geïsoleerd gevangengehouden wordt. Ook de familie van Chang Weiping wordt geïntimideerd en lastiggevallen. Zo proberen de autoriteiten te voorkomen dat ze zich uitspreken over de slechte behandeling van Chang.

Achtergrond

Chang Weiping werd tot 3,5 jaar cel veroordeeld nadat hij gedetailleerde informatie had geopenbaard over marteling. Hiervan was hij naar eigen zeggen slachtoffer van tijdens zijn detentie in januari 2020.

Chang is een mensenrechtenadvocaat die bekendstaat om de verdediging van mensen die gediscrimineerd worden vanwege hun gezondheid, genderidentiteit of seksuele geaardheid. Hij werd in januari 2020 voor het eerst 10 dagen vastgehouden nadat hij in december een informele, besloten bijeenkomst met andere mensenrechtenactivisten bijwoonde in de stad Xiamen. In januari 2020 trokken de autoriteiten zijn vergunning in.

Tien maanden na zijn vrijlating plaatste Chang een video op YouTube waarin hij details deelde over de manier waarop hij tijdens zijn detentie was gemarteld. Hij zei dat de politie hem 24 uur per dag had vastgebonden aan een toestel dat de ‘tijgerstoel’ wordt genoemd en dat hij in 10 dagen tijd 16 keer was ondervraagd. Hij vertelde ook dat hij na zijn vrijlating in januari 2020 onder zwaar toezicht stond.

Kort na het plaatsen van de video, op 22 oktober 2020, werd hij opnieuw aangehouden. Deze keer werd Chang aanvankelijk onder ‘Woontoezicht op een Aangewezen Locatie’ geplaatst, een maatregel die rechercheurs onder bepaalde omstandigheden in staat stelt personen tot 6 maanden buiten het formele detentiesysteem vast te houden. Dat kan neerkomen op geheime incommunicado-detentie. Incommunicado is een vorm van gevangenschap waarin de gevangene geen of nauwelijks contact mag hebben met de buitenwereld, ook niet met advocaten en familieleden.

Op 16 april 2021 ontving de familie van Chang het bericht dat hij was beschuldigd van ‘ondermijning van de staatsmacht’. Hij mocht zijn advocaat pas ontmoeten nadat hij bijna 1 jaar incommunicado had gezeten. Tijdens zijn detentie lieten de autoriteiten geen ontmoetingen toe van zijn advocaat en familie.

Ondertussen hebben de ouders van Chang en andere familieleden te maken gehad met voortdurend toezicht en intimidatie. Ze hebben gemeld dat ze worden gevolgd wanneer ze het huis verlaten, dat hun telefoons zijn afgenomen en dat bezoekers die ze thuis ontvangen, worden ondervraagd door de politie. De vrouw van Chang zei dat de autoriteiten dreigden dat ze haar baan zou verliezen als ze zich bleef uitspreken over de zaak van Chang.

Meer over dit onderwerp