De Cambodjaanse mensenrechtenverdediger Tep Vanny
© Amnesty International

Cambodja: Landrechtenactivist Tep Vanny blijft vastzitten

Het Cambodjaanse hooggerechtshof besloot vandaag het onterechte vonnis tegen landrechtenactivist Tep Vanny in stand te houden. Zij blijft veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf.

‘Het besluit van het hooggerechtshof bevestigt maar weer eens dat het niet onafhankelijk kan opereren, maar naar de pijpen van de regering danst,’ zegt James Gomez, directeur van Amnesty’s Azië-programma.  Tep Vanny is een dappere activist die op vreedzame wijze opkomt voor haar gemeenschap. Zij moet onmiddellijk worden vrijgelaten.

Vast vanwege vreedzaam protest

Tep Vanny zit sinds augustus 2016 op basis van verzonnen aanklachten vast. Op 23 februari 2017 werd ze veroordeeld wegens ‘opzettelijk geweld met verzwarende omstandigheden’. Vanny werd opgepakt vanwege haar vreedzame deelname aan een protest voor de vrijlating van een lid van haar gemeenschap.

Voordat ze werd opgepakt, verdedigde Vanny de rechten van deze gemeenschap, die aan het Boeung Kak-meer in Phnom Penh woonde. Duizenden families die aan dit meer woonden, werden de afgelopen jaren gedwongen uit hun huis gezet nadat de autoriteiten toestemming gaven aan bedrijven om het gebied te ontwikkelen.