Tep Vanny bij het Boeung Kak-meer in Cambodja.
© Amnesty International

Cambodja: celstraf Tep Vanny in beroep bevestigd

Het Hof van Beroep in Phnom Penh, Cambodja heeft op 8 augustus 2017 de veroordeling tot 2,5 jaar celstraf van mensenrechtenverdediger Tep Vanny bevestigd.

‘Dit is een trieste dag, niet alleen voor Tep Vanny en haar familie, maar voor de mensenrechten in Cambodja’, zegt Josef Benedict van Amnesty International.

Tep is een dappere activist die gevangen is gezet enkel omdat ze opkomt voor de rechten van haar gemeenschap. Ze had daarvoor nooit aangeklaagd mogen worden. Tep Vanny moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

De beslissing van vandaag trekt de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Cambodja opnieuw in twijfel. Het lijkt erop dat justitie in het land weinig meer is dan een uitbreiding van de overheid. Met verzonnen aanklachten worden critici van de regering lastiggevallen en opgesloten.

Deze uitspraak vindt plaats in een periode waarin repressie tegen kritische stemmen, in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar, toeneemt. In plaats van elk debat in de kiem te willen smoren, moet de overheid ervoor zorgen dat ieders recht om op een rustige manier te protesteren of zijn mening te uiten, wordt gerespecteerd.

 

Kom in actie voor de vrijlating van Tep Vanny!

Actie afgelopen