Tep Vanny Cambodja
© Song Sreyleap

Cambodja: activist Tep Vanny vrij

Op 20 augustus 2018 is Tep Vanny na meer dan 700 dagen gevangenschap vrijgelaten. De landrechtenactivist uit Cambodja was na verzonnen aanklachten tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze kwam vrij na een koninklijk pardon.

‘De Cambodjaanse autoriteiten moeten Tep Vanny toestaan om haar activisme zonder angst en represailles te hervatten’, zegt Minar Pimple van Amnesty International. ‘Ook moeten alle aanklachten tegen haar worden vernietigd. Bovendien moeten alle andere mensenrechtenverdedigers en gewetensgevangenen die nog steeds achter de tralies zitten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.’

Recht op huisvesting

Al meer dan tien jaar neemt Tep Vanny het op voor het recht op huisvesting van haar gemeenschap aan het Boeung Kak-meer in de hoofdstad Phnom Penh. Ze mobiliseerde de bewoners om de gedwongen huisuitzettingen van duizenden families tegen te gaan. Voor de deur van premier Hun Sen werd vreedzaam geprotesteerd. Daarop werd Vanny eind 2017 tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘opzettelijk verzet’. Ook kreeg ze een boete van ruim 1.000 euro en moest ze twee eisers zo’n 2.000 euro schadevergoeding betalen.

Wereldwijd werd actiegevoerd

Amnesty beschouwde Tep Vanny als gewetengevangene die alleen maar gebruikmaakte van haar recht op vrije meningsuiting. Lange tijd is voor haar vrijlating actiegevoerd. Meer dan 200.000 mensen wereldwijd ondersteunden de oproep haar vrij te laten.

Meer over dit onderwerp