Germain Rukuki
© Private

Burundi: activist tot 32 jaar cel veroordeeld

Burundi: activist tot 32 jaar cel veroordeeld

De autoriteiten van Burundi hebben mensenrechtenverdediger Germain Rukuki tot 32 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd in juli 2017 gearresteerd en de maand erop aangeklaagd vanwege banden met een organisatie die marteling wil tegengaan.

Rukuki werd beschuldigd van ‘moord’ en ‘vernieling van openbare en particuliere gebouwen’, maar werd veroordeeld vanwege ‘rebellie’, ‘bedreiging van de staatsveiligheid’, het ‘aanvallen van het staatsgezag’ en ‘deelname aan een rebellerende beweging’.

In juni dit jaar bracht Germain Rukuki enige tijd in het ziekenhuis door, onder meer in verband met een gebroken enkel en wonden aan zijn schouder en been als gevolg van een ongeluk in de gevangenis.

Achtergrond

Maatschappelijke organisaties worden in Burundi steeds meer onderdrukt, nadat in april 2015 een politieke crisis uitbrak. President Nkurunziza besloot toen zich voor een derde termijn herkiesbaar te stellen. Daarop braken waarna massale protesten uit.

De autoriteiten hebben het vooral gemunt op de politieke oppositie, onafhankelijke maatschappelijke organisaties en de media. Veel mensenrechtenverdedigers zijn het land ontvlucht. Degenen die nog in Burundi zijn, worden geregeld bedreigd, gearresteerd en vervolgd na valse aanklachten. Ook zijn sommigen slachtoffer van gedwongen verdwijning.

Amnesty roept de autoriteiten op om het vonnis te vernietigen en Germain Rukuki vrij te laten.