Migranten op boot in het Kanaal, bij Dover, september 2020
© Luke Dray

Britse uitzetting van asielzoekers naar Rwanda is beschamend

Het Verenigd Koninkrijk mag volgens de rechter asielzoekers naar Rwanda overbrengen. Amnesty International is van mening dat het onverantwoord is om mensen die asiel zoeken uit te zetten naar een land waar de mensenrechtensituatie veel te wensen overlaat.

Update 15 juni 2022: De geplande vlucht om asielzoekers van het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda te brengen, is geannuleerd. Helaas greep de Britse regering dit moment niet aan om een einde te maken aan het wrede beleid om asielzoekers over te brengen naar Rwanda.

Verantwoordelijkheden niet nagekomen

Met het omstreden Rwanda-beleid hopen de Britten het aantal migranten dat via het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland Groot-Brittannië bereikt in te dammen en illegale mensenhandel tegen te gaan. Het Verenigd Koninkrijk houdt zich met de overeenkomst met Rwanda niet aan het VN-Vluchtelingenverdrag. Amnesty International roept de Britse regering op het plan te heroverwegen.

Amnesty is van mening dat de Britse regering ver van de realiteit is verwijderd en medemenselijkheid mist. Niet alleen het asielsysteem staat op het spel, maar ook de levens van mensen.

 

Lees het artikel ‘Vluchtelingen als wisselgeld: waarom Rwanda meedoet aan ‘uitbesteed’ migratiebeleid‘ in ons magazine Wordt Vervolgd.

Lees meer over vluchtelingen en asielzoekers.

Meer over dit onderwerp