Migranten op boot in het Kanaal, bij Dover, september 2020
© Luke Dray

Brits Hooggerechtshof oordeelt: Rwanda-deal is legaal

Het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk heeft uitspraak gedaan over de Britse regeringsplannen omtrent de Rwanda-deal, waarin mensen die asiel zoeken in het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda gedeporteerd worden. Volgens het Hooggerechtshof zijn deze plannen legaal.

… de Rwanda-deal van de regering is een ernstige ondermijning van het internationale vluchtelingenrecht en schendt de rechten van mensen die asiel zoeken in het Verenigd Koninkrijk.

De uitspraak van het Hooggerechtshof bestempelt het zeer controversiële gedwongen herplaatsingsbeleid van vluchtelingen naar Rwanda als legaal. Asielzoekers die illegaal het Verenigd Koninkrijk zijn binnengekomen, mogen naar het Oost-Afrikaanse land Rwanda worden overgevlogen.

‘Maar er moet rekening worden gehouden met de individuele omstandigheden van elke persoon die door de regeling wordt getroffen’, zegt Steve Valdez-Symond van Amnesty International UK. ‘De uitspraak is een bittere pil. Deze deal ondermijnt het internationale vluchtelingenrecht.’

‘Deze bittere, teleurstellende beslissing vestigt de aandacht op de beperkingen van het nationale recht als het gaat om hoe het Verenigd Koninkrijk voldoet aan zijn verplichtingen onder internationaal recht. We maken ons ernstige zorgen dat de Rwanda-deal van de regering het internationale vluchtelingenrecht ondermijnt en de rechten van mensen die asiel zoeken in het Verenigd Koninkrijk met voeten treedt.’

Chronisch falende asielprocedures

Het vervoeren van mensen duizenden kilometers verderop naar Rwanda – een land met eigen asiel- en mensenrechtenuitdagingen – is duur, onrechtvaardig en wreed.

Ondanks deze uitspraak zou de Rwanda-deal in zijn geheel moeten worden opgeheven. Het is een cynische afleiding van de dringende noodzaak om de chronisch falende asielprocedures radicaal te hervormen. Deze asielprocedures zijn traag, worden steeds chaotischer en laten duizenden mensen jarenlang in het ongewisse.

‘In plaats van het rampzalige en misleidende Rwanda-plan, zou Suella Braverman (minister van Binnenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk) moeten stoppen met het spelen van politieke spelletjes met mensenlevens. Ze zou de taak op zich moeten nemen om het enorm disfunctionele asielsysteem en het overduidelijk onrechtvaardige beleid van het Verenigd Koninkrijk te repareren,’ aldus Steve Valdez-Symond.

Meer over de omstreden Rwanda-deal kun je hier lezen.

Meer over dit onderwerp