© SHAH MARAI/AFP/Getty Images

Brandbrief aan gemeenten: spreek je uit tegen uitzettingen naar Afghanistan

Amnesty stuurt vandaag met acht mensen- en kinderrechtenorganisaties* een brandbrief naar gemeenteraden en colleges. De organisaties roepen de gemeenten op zich uit te spreken tegen uitzettingen naar Afghanistan. Afghanistan is namelijk niet veilig. Aanslagen zijn aan de orde van de dag. Afghanen die door Nederland zijn uitgezet naar Afghanistan leven daar in gevaarlijke en erbarmelijke omstandigheden.

Zware aanslagen volgen elkaar in hoog tempo op en het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan is in de afgelopen jaren enorm gestegen. In 2017 raakten ruim 10.000 burgers gewond of gedood. In januari dit jaar werd het land geplaagd door maar liefst vier bloedige bomaanslagen in het centrum van Kabul en op het kantoor van de hulporganisatie Save the Children in Jalalabad.

Ondanks deze levensgevaarlijke situatie blijft de Nederlandse regering Afghanen terugsturen. Amnesty roept met acht andere organisaties op hier onmiddellijk mee te stoppen, zo lang de situatie nog zo onveilig is. Het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers naar een land waar zij risico lopen slachtoffer te worden van ernstige mensenrechtenschendingen is in strijd met het internationaal recht.

Zorgplicht in gedrang

Vooralsnog heeft staatssecretaris Harbers geen gehoor gegeven aan deze oproep. De negen organisaties, waaronder Amnesty, sturen daarom nu een brandbrief aan gemeenten waarin ze hen oproepen zich uit te spreken tegen deze uitzettingen. Ook is er groeiend lokaal verzet, zoals de demonstraties op 18 februari in verschillende steden zoals Maastricht, Amsterdam, Nijmegen en Utrecht.

Tot nu toe hebben de gemeenteraden van Maastricht, Tytsjerksteradiel, Leeuwarden en Coevorden zich hiertegen uitgesproken. Via moties roepen zij onder meer op om (tijdelijk) geen mensen uit zetten naar Afghanistan. Gemeenten kunnen zich beroepen op de zorgplicht voor de inwoners binnen hun gemeentegrens – onder wie bewoners van AZC’s en mensen die op straat belanden nadat hun asielverzoek is afgewezen.

* Organisaties:
Eduard Nazarski, Amnesty International
Aloys van Rest, Defence for Children
John van Tilborg, INLIA
Rommie Nauta, Kerk in Actie
Jan Gruiters, PAX
Pim Kraan, Save the Children
Rian Ederveen, Stichting LOS
Suzanne Laszlo,Unicef Nederland
Dorine Manson, VluchtelingenWerk Nederland

Meer over dit onderwerp