
Bevrijdingsdag 2025: de mensenrechten kwamen tot leven
Op 5 mei voerden Amnesty-groepen in het hele land actie voor Yahaya Sharif-Aminu. De 27-jarige Nigeriaanse zanger werd opgepakt en ter dood veroordeeld omdat hij in een liedje de profeet Mohammed zou hebben beledigd.
Meer dan zesduizend mensen ondertekenden op Bevrijdingsdag de petitie voor Yahaya. Bezoekers van de Amnesty-stands konden ook ‘Mensenrechtenjenga’ spelen. In sommige plaatsen werden vrijheidswandelingen georganiseerd en in Gouda werd een de documentaire Home Game vertoond. Zo kwamen in het hele land de mensenrechten tot leven.
Acties in heel Nederland
In heel Nederland kwamen Amnesty-vrijwilligers in actie op 5 mei. Lokale Amnesty-groepen stonden weer op de Bevrijdingsfestivals om in gesprek te gaan met bezoekers en ze te stimuleren om in actie te komen voor Yahaya. Dit jaar waren in maar liefst 17 steden Amnesty-groepen aanwezig: Leeuwarden, Den Bosch, Den Haag, Assen, Roermond, Zwolle, Utrecht, Wageningen, Haarlem, Amsterdam, Groningen, Almere, Rotterdam, Vlissingen, Oldambt, Gouda en Breda.
‘Mensenrechtenjenga’
Dit jaar konden bezoekers op het festival het levensgrote ‘Mensenrechtenjenga’ spelen. De Jenga-toren is opgebouwd uit een aantal mensenrechten zoals ‘vrije meningsuiting’, ‘recht op rust’ en ‘recht op asiel’. Wat gebeurt er als je deze blokken uit de toren trekt? Dan stort de boel in. Zo werkt het ook in de ‘echte wereld’: de mensenrechten vormen een zorgvuldig samengesteld systeem om mensen te beschermen tegen onrecht. Ze moeten ervoor zorgen dat wij allemaal een vrij en menswaardig leven kunnen leiden. Haal je er één recht uit, dan komen ook de andere rechten in gevaar en stort het bouwwerk in. ‘Zit er een grens aan vrije meningsuiting?’, is één van de vragen die op de Jenga-blokken stond. Deze vragen zetten Jenga-spelers van jong tot oud aan het denken over onze mensenrechten. Het spel was een grote publiekstrekker en heeft tot mooie gesprekken geleid.
Aangrijpende filmvertoning in Gouda
In Gouda stond naast een optreden van het koor Eigenwijs, een mooi verhaal over herdenken en vieren, een mensenrechtenparcour, knutselen met vredesduiven en diverse mensenrechtenspellen ook een aangrijpende filmvertoning op het programma.
“Een actueler en indringender film om stil te staan bij vrijheid bestaat er niet” zegt voorzitter van Amnesty-groep Gouda Hein Pierhagen over de documentaire Home Game. “Toen na de aftiteling het licht aanging zag ik dat het publiek geëmotioneerd was door de film. Ik mocht het nagesprek houden met de zeer gedreven filmmaakster Lidija Zelovic. Haar persoonlijke verhaal fungeert als een spiegel voor het huidige politieke klimaat in Nederland – en in veel andere landen wereldwijd. Wat mij betreft is Home Game een film die je gezien moet hebben. En dat kan want de film draait nu in zestien filmtheaters in Nederland.”