Beeld Gubad Ibadoghlu
© Amnesty International

Autoriteiten Azerbeidzjan moeten Gubad Ibadoghlu onmiddellijk vrijlaten

De Azerbeidzjaanse econoom en politiek activist Gubad Ibadoghlu is in juli 2023 opgepakt voor handel in vals geld. Dit is een verzonnen aanklacht. Hij wordt alleen maar gestraft vanwege zijn kritiek op de overheid. Ibadoghlu heeft ernstige gezondheidsklachten en krijgt geen medische zorg in de gevangenis. Amnesty International roept de autoriteiten van Azerbeidzjan op om Gubad Ibadoghlu onmiddellijk vrij te laten en hem goed te behandelen.

Misbruik strafrechtsysteem

‘De arrestatie van Gubad Ibadoughlu op basis van verzonnen beschuldigingen is het zoveelste voorbeeld van de manier waarop de Azerbeidzjaanse autoriteiten het strafrechtsysteem misbruiken. Ze hebben het gemunt op mensen die vreedzame kritiek uiten of er een andere mening op nahouden’, zegt Natalia Nozadze van Amnesty International. ‘Zijn behandeling tijdens zijn gevangenschap maakt het nog erger. Ibadoghlu moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten en degenen die verantwoordelijk zijn voor de mishandeling die hij heeft ondergaan, moeten ter verantwoording worden geroepen. Tot zijn vrijlating moeten de autoriteiten ervoor zorgen dat Ibadoughlu toegang heeft tot goede medische zorg. Als dit niet gebeurt, kan dit neerkomen op marteling of andere vormen van mishandeling.’

Gezondheid gaat snel achteruit

Familieleden van Ibadoughlu, die aan diabetes lijdt en hartproblemen heeft, vertelden Amnesty International dat zijn gezondheid aanzienlijk is verslechterd sinds hij in juli werd opgepakt. Ze zeiden dat ze ernstig bezorgd zijn omdat Ibadoughlu geen medische zorg en medicijnen krijgt waardoor zijn gezondheid blijvend kan worden beschadigd.

Achtergrond

Gubad Ibadoghlu is een luis in de pels van de autoriteiten. Hij is voorzitter van een sociaaldemocratische politieke beweging. Ook heeft hij een stichting die Azerbeidzjaanse studenten financieel ondersteunt.

Hij vluchtte in 2017 uit Azerbeidzjan, maar keerde in 2023 terug. Op 23 juli werd hij samen met zijn vrouw Irada Bayramova willekeurig vastgehouden terwijl ze op weg waren naar een ontmoeting met jeugdactivisten. Volgens hun dochter ramden twintig politieagenten in burger hun auto, vielen hen aan, dwongen hen in aparte voertuigen plaats te nemen en zetten hen daarna in aparte cellen gevangen. De politie heeft hen nooit een reden voor de arrestatie gegeven. Irada Bayramova is inmiddels vrijgelaten.

Ibadoghlu kreeg geen eerlijk proces. Hij had geen toegang tot een advocaat van zijn keuze en evenmin de mogelijkheid om privé met zijn advocaat te praten. Ook werd zijn advocaat bedreigd en geïntimideerd. Deze gebeurtenissen onderstrepen de politieke motivatie achter Ibadoghlu’s detentie.

Amnesty voert actie voor de onmiddellijke vrijlating van Gubad Ibadoghlu.

Meer over dit onderwerp