Bayram Mammadov uit Azerbeidzjan werd veroordeeld op grond van verzonnen aanklachten
© Bayram Mammadov

Azerbeidzjan laat activist Bayram Mammadov weer vrij

Activist Bayram Mammadov uit Azerbeidzjan is na een maand administratieve detentie weer op vrije voeten. Amnesty denkt dat de internationale aandacht voor zijn zaak eraan bijgedragen kan hebben dat hij niet langer vast zit.

 

In mei 2016 werd Mammadov opgepakt nadat hij samen met zijn vriend Giyas Ibrahimov een graffiti-boodschap spoot op het standbeeld van de vader van president Ilham Aliyev. Dat deden ze een dag voor de jaarlijkse Bloemendag, een feestdag ter herdenking van Aliyevs vader. Door opzettelijk een fout te maken – ze schreven ‘qul’ in plaats van ‘gül’ – stond er ‘Gelukkige Slavendag’ en niet ‘Gelukkige Bloemendag’. Foto’s van hun actie plaatsen ze op Facebook.

Verzonnen aanklacht

Zowel Mammadov als Ibrahimov kregen 10 jaar cel. Beiden werden medio maart dit jaar vrijgelaten, nadat president Aliyev meer dan 400 gevangenen gratie had verleend. Mammadovs vrijheid was echter van korte duur. Op 30 maart arresteerde de politie hem wegens “verzet tegen het niet opvolgen van bevelen van de politie”, een verzonnen aanklacht, die hem evenwel 30 dagen administratieve detentie opleverde.

Geen spijt

Mammadovs familie en vrienden, die bij de uitspraak van de rechter aanwezig waren, zeiden dat zijn gezicht duidelijke sporen van geweld vertoonde. Ze denken dat de autoriteiten Mammadov op de korrel namen vanwege een interview dat hij aan lokale media had gegeven, een aantal dagen na zijn oorspronkelijke vrijlating in maart. Daarin zei hij dat hij geen spijt had van zijn graffiti-protest.

Tijdens Write for Rights 2016 voerde Amnesty wereldwijd actie voor Mammadov en Ibrahimov.

Meer over dit onderwerp