De Azerbeidzjaanse activist Giyas Ibrahimov.
© SANCAQ Production

Azerbeidzjan: tien jaar cel voor graffiti spuiten is een gotspe

De 22-jarige jongerenactivist Giyas Ibrahimov is tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij een graffiti-tekst op het standbeeld van de vroegere president van Azerbeidzjan had gespoten. Het vonnis is een schandalige aantasting van het recht op vrije meningsvorming.

Graffiti met opzettelijke schrijffout

Ibrahimov werd op 9 mei 2016 opgepakt nadat hij samen met zijn vriend Bayram Mammadov een graffiti-boodschap spoot op het standbeeld van de vader van president Ilham Aliyev. Dat deden ze een dag voor de jaarlijkse Bloemendag, een feestdag ter herdenking van Aliyevs vader. Door opzettelijk een fout te maken – ze schreven ‘qul’ in plaats van ‘gül’ – stond er ‘Gelukkige Slavendag’ en niet ‘Gelukkige Bloemendag’. Foto’s van hun actie plaatsen ze op Facebook.

Veroordeeld na verzonnen aanklacht

Na zijn arrestatie werd Ibrahimov van ‘drugsbezit’ beschuldigd, een aanklacht die in Azerbeidzjan vaker wordt gebruikt tegen kritische jongeren. Tijdens het verhoor werd aan Ibrahimov en Mammadov echter geen enkele vraag gesteld over drugsbezit. Wel vroegen agenten hen herhaaldelijk om publiekelijk hun excuses aan te bieden voor het beledigen van de voormalige president. Toen zij dat weigerden werden ze hard geslagen. Ook werd gedreigd hen te verkrachten.

Amnesty International beschouwt Giyas Ibrahimov en Bayram Mammadov als gewetensgevangenen. De zaak tegen Mammadov loopt nog. Amnesty roept de Azerbeidzjaanse autoriteiten op het vonnis tegen Ibrahimov te vernietigen omdat het is gebaseerd op een verzonnen aanklacht, en om de activist onmiddellijk vrij te laten.

Voor Giyas Ibrahimov en Bayram Mammadov zal tijdens de wereldwijde Schrijfmarathon van Amnesty actiegevoerd worden.