De in Hongkong opgepakte Jimmy Lai. Hij is de uitgever van de pro-democratische krant Apple Daily
© Anthony Kwan/Getty Images

Arrestatie Jimmy Lai in Hongkong is aanval op persvrijheid

Arrestatie Jimmy Lai in Hongkong is aanval op persvrijheid

Jimmy Lai, de prominente uitgever van de krant Apple Daily, is op 10 augustus in Hongkong gearresteerd. Op basis van de nieuwe nationale veiligheidswet werden hij en zes anderen opgepakt. Dit toont aan hoe de autoriteiten van Hongkong de veiligheidswet gebruiken om de persvrijheid in te perken.

Jimmy Lai, eigenaar van de pro-democratische krant de Apple Daily, werd op 10 augustus gearresteerd, samen met vier andere medewerkers van de krant en zijn twee zonen. Zij lijken het doelwit te zijn omdat de krant kritiek uitte op de regeringen van Hongkong en China. De autoriteiten beschuldigen hen van het ‘samenspannen met het buitenland’, het plegen van fraude en andere misdrijven waarvoor ze een levenslange gevangenisstraf zouden kunnen krijgen. De politie deed ook een inval bij het kantoor van de Apple Daily en een restaurant van Jimmy Lai. Het is de eerste keer dat de veiligheidswet wordt gebruikt om een mediabedrijf te doorzoeken. De brede en vage bepaling in de nationale veiligheidswet wordt zo gebruikt om critici te vervolgen.

Oproep Amnesty

De autoriteiten moeten de onder de veiligheidswet ingediende aanklachten tegen mensen die verbonden zijn aan de Apple Daily intrekken. Ook moet het lastigvallen en intimideren van journalisten in Hongkong stoppen.

Achtergrond

De regeringen van China en Hongkong beschuldigen individuen en maatschappelijke organisaties er al lang van dat ze worden gestuurd door ‘buitenlandse machten’ bij het organiseren en bijwonen van vreedzame protesten, het ontvangen van donaties en het bekritiseren van de regering. Onder de nationale veiligheidswet kan iedereen die hieraan meedoet aangeklaagd worden vanwege ‘samenspannen met het buitenland’ en andere nieuwe ‘misdrijven’.