Solidariteitsactie van Amnesty Nederland voor collega's in Hongarije

Hongaars wetsvoorstel om onafhankelijkheid theaters in te perken

Hongaars wetsvoorstel om onafhankelijkheid theaters in te perken

Amnesty International heeft grote zorgen over een nieuw Hongaars wetsvoorstel dat de onafhankelijkheid van Hongaarse theaters sterk zou inperken. Met de nieuwe wet wordt de overheidscontrole op cultuur verder uitgebreid.

Morgen stemt het Hongaarse parlement over een wet die de vrijheid van theatermakers sterk aan banden legt. Theatermakers krijgen te maken met een nieuwe cultuurraad die er op toeziet dat theaters het nationaal belang verdedigen. Ook krijgt de Hongaarse regering sterke invloed op de aanstelling van theaterdirecteuren. Theaters die niet voldoen aan de nieuwe eisen kunnen hun subsidie verliezen.

Invloed op culturele vrijheid

Theaters in Hongarije zijn sterk afhankelijk van overheidssubsidies. De plannen zouden daarom een grote impact hebben op de culturele vrijheid. Om de onafhankelijkheid van de Hongaarse kunsten te beschermen, hebben inmiddels al meer dan 45.000 mensen een Hongaarse petitie tegen het wetsvoorstel getekend.

Overheidscontrole en intimidatie

Onafhankelijke en kritische organisaties staan in Hongarije al jaren onder druk. Een groot deel van de Hongaarse media is onder overheidscontrole terwijl het maatschappelijk middenveld te maken heeft met agressieve intimidatie. Ook academische instituten zijn een doelwit. Zo moest de Central European University recent noodgedwongen naar Wenen verhuizen vanwege een nieuwe onderwijswet. Met het wetsvoorstel voor theaters is de culturele sector nu het nieuwste doelwit.