Amnesty-medewerkers bedanken de deelnemers van de Postcode Loterij
© Amnesty International (foto: Karen Veldkamp)

Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is de grootste goede doelenloterij van Nederland. Van elk lot dat u koopt gaat de helft naar maar liefst honderd goede doelen op het gebied van mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking, sociale cohesie, natuur en milieu.

De Nationale Postcode Loterij steunt Amnesty sinds 1996 in haar strijd om mensenrechten te beschermen. Door één of meerdere loten te kopen steunt u indirect onze strijd voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid voor iedereen, overal ter wereld. Door deze steun kunnen wij onze onafhankelijkheid als mensenrechtenorganisatie waarborgen. Voor 2017 was de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij aan Amnesty maar liefst € 3,6 miljoen. We zijn de Nationale Postcode Loterij heel dankbaar dat zij besloten hebben om de samenwerking met Amnesty International voor de komende vijf jaar te verlengen.

Eduard Nazarski, directeur Amnesty Nederland ontvangt de cheque van de Nationale Postcode Loterij tijdens het Goed Geld Gala 2017.
© Roy Beusker

Extra Gift

Elk jaar stelt de Nationale Postcode Loterij extra giften voor speciale projecten beschikbaar. In 2016 werd een verzoek van Amnesty International gehonoreerd om het project Protect Civilians te starten. Wij ontvingen in 2016 € 1,785 miljoen voor de komende vier jaar. Dit bedrag komt bovenop de jaarlijkse bijdrage van de Postcode Loterij.
Met deze extra steun wordt een nieuwe internationale Crisis Response Unit opgezet om burgers in conflictgebieden te beschermen. Deze eenheid kan vaker en in een eerdere fase van een conflict over (oorlogs)misdaden rapporteren en zorgen dat actie wordt ondernomen om burgers te beschermen. Daarmee wordt voorkomen dat schendingen zich herhalen en dat het conflict zich uitbreidt. Niet alleen menskracht, ook nieuwe technologieën spelen daarbij een grote rol.
De eenheid bestaat uit een team met crisisonderzoekers, forensisch experts en communicatiespecialisten. Zij hebben forensische en militaire expertise en zijn uitgerust met kogelvrije vesten en satelliettelefoons. Ook beschikken ze over hoogwaardig audiovisueel materiaal.

Meer weten of meespelen?

Bekijk dan de website van de Nationale Postcode Loterij.