© Amnesty International

Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is de grootste goede doelenloterij van Nederland. Van elk lot dat je koopt gaat ten minste 40 procent naar maar liefst honderd goede doelen op het gebied van mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking, sociale cohesie, natuur en milieu.

De Nationale Postcode Loterij steunt Amnesty sinds 1996 in haar strijd om mensenrechten te beschermen. Door één of meerdere loten te kopen steunt u indirect onze strijd voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid voor iedereen, overal ter wereld. Door deze steun kunnen wij onze onafhankelijkheid als mensenrechtenorganisatie waarborgen. Ook dit jaar was de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij aan Amnesty maar liefst € 3,6 miljoen. We zijn de Nationale Postcode Loterij heel dankbaar dat zij besloten hebben ons werk op deze wijze structureel te steunen.

Goed Geld Gala Nationale Postcode Loterij 2020
© © Roy Beusker Fotografie

Extra Gift

Elk jaar stelt de Nationale Postcode Loterij extra giften voor speciale projecten beschikbaar. In 2021 werd een financieringsverzoek van Amnesty International gehonoreerd voor het driejarige project ‘Watching Big Brother’. Wij ontvingen daarvoor een extra bijdrage van maar liefst € 2.583.000,-.

Op steeds meer terreinen wordt ons leven beïnvloed door algoritmes, kunstmatige intelligentie en ‘big data’. In het Watching Big Brother-project maakt Amnesty International zich hard voor meer controle, transparantie en bescherming bij de inzet van dergelijke technologieën. Want vaak leiden ze tot discriminatie en vergroten ze ongelijkheid, zoals onder meer blijkt uit ons rapport Xenophobic Machines over het toeslagenschandaal in Nederland. Met de Extra Financieringsbijdrage van de Postcode Loterij worden daarnaast ook andere onderzoeken uitgevoerd naar de manier waarop overheden in diverse landen algoritmes inzetten in besluiten over sociale zekerheidsvoorzieningen. Amnesty International komt in dit project op voor degenen die door de inzet van deze technologieën het zwaarst worden getroffen: de meest kwetsbare groepen in de samenleving.

Meer weten of meespelen?

Bekijk dan de website van de Nationale Postcode Loterij.