Grote politiecontrole in Rotterdam
© Robin Utrecht/ANP

Amnesty en Controle Alt Delete maken video over rechten & plichten tijdens politiecontroles

Wat moet je doen als de politie je op straat controleert? Wat mag jij en wat mag de politie? En wat niet? In een nieuw animatiefilmpje komen de belangrijkste rechten en plichten voorbij. En worden er tips gegeven voor houding en gedrag tijdens politiecontroles.

Veel mensen worden – al dan niet terecht – door de politie staande gehouden en gecontroleerd. Ook in situaties waarin zij niets strafbaars hebben gedaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om ID- en verkeerscontroles of preventief fouilleren. Mensen weten vaak niet wat hun rechten zijn tijdens zo’n politiecontrole op straat, en wanneer ze met de politie moeten meewerken of iets mogen weigeren.

Meer zelfvertrouwen

De nieuwe video die we hebben gemaakt in samenwerking met Controle Alt Delete is speciaal gericht op jongeren en behandelt deze zaken. En dat is belangrijk, want als mensen weten wat hun rechten (en hun plichten) zijn, voelen ze zich sterker en hebben ze meer vertrouwen in het gesprek met de politie.

Jongeren weten dan wanneer de politie hen mag staande houden en wanneer fouilleren is toegestaan. Ze kunnen dan welke kritische vragen ze kunnen stellen over wat er gebeurt. En ze weten wanneer ze een klacht kunnen indienen als ze het niet eens zijn met een politiecontrole. Deze klachten worden verzameld door Controle Alt Delete, een organisatie die streeft naar gelijke behandeling van burgers door de politie en die etnisch profileren door de politie wil tegengaan.

Lees meer over etnisch profileren en wat wij doen op dit gebied