Joanna, Anna en Elzbieta
© A. Perzyńska

Poolse aanklager moet zaak tegen lhbti+-activistes laten vallen

Poolse aanklager moet zaak tegen lhbti+-activistes laten vallen

De Poolse aanklager moet het hoger beroep tegen drie Poolse vrouwen per direct laten vallen. Elzbieta, Joanna en Anna hangt een celstraf van twee jaar boven het hoofd omdat zij posters verspreidden van Maria met een halo in regenboogkleuren, het internationale lhbti+-symbool. Amnesty demonstreerde daarom op donderdag 4 november 2021 bij de Poolse ambassade in Den Haag.

Op woensdag 10 november 2021 moeten de drie vrouwen weer voor de rechter verschijnen. Eerder dit jaar werden ze vrijgesproken van de aanklacht ‘belediging van religieuze gevoelens’, maar de Poolse aanklager ging in hoger beroep. (Update: de zitting werd verplaatst naar 8 december; op die dag werd de zitting nogmaals uitgesteld naar 12 januari 2022.) 

De vrouwen betuigden met de posters hun solidariteit met de lhbti+-gemeenschap die in Polen steeds vaker wordt uitgesloten en gediscrimineerd, onder meer doordat gemeenten speciale zones instellen die vrij zouden zijn van zogenaamde lhbti-ideologie.

THE HAGUE, NETHERLANDS - NOVEMBER 04: Human rights activists create a LGBTI welcome zone with a large inflatable rainbow outside the embassy of Poland on November 4, 2021 in The Hague, Netherlands. The Dutch activists demand Polish prosecutors to stop harassing human rights defender. A prosecutor appealed the release of 3 human rights activists sentenced for distributing posters likening the virgin Mary with a rainbow halo. (Photo by Pierre Crom/Getty Images)
© 2021 Pierre Crom
Amnesty-activisten demonstreren voor de Poolse ambassade op 4 november 2021. (Foto: Pierre Crom)

Ondermijning Poolse rechtsstaat

De zaak is volgens Amnesty een aanval op de vrijheid van meningsuiting en staat symbool voor de aantasting van de Poolse rechtsstaat. ‘Sinds de oerconservatieve wind van de PiS-regering door ons land waait, wordt de rechtsstaat ondermijnd en neemt homofobie sterk toe’, zegt Mikołaj Czerwiński van Amnesty Polen. ‘Deze rechtszaak tegen drie dappere vrouwen die alleen maar opkwamen voor de lhbti+-gemeenschap is een aanval op de vrijheid van meningsuiting en moet daarom direct worden gestaakt.’

Lees ook: Lees hier meer over de mensenrechtensituatie in Polen

Actie in Den Haag

In Nederland roepen 44.847 mensen de Poolse aanklager op om deze zaak te laten vallen. Amnesty International Nederland bood hun handtekeningen op donderdag 4 november aan bij de Poolse ambassade in Den Haag. De ambassadeur was naar verluidt niet aanwezig en dus werd de petitie in de brievenbus gedeponeerd.

© 2021 Pierre Crom
(Foto: Pierre Crom)

Voor de ambassade maakte Amnesty een ‘lhbti+ Welcome Zone’, verwijzend naar de discriminerende lhbti-vrije zones in Polen zelf. Amnesty-activisten vormden in de regen een dansende regenbooghaag rond de ambassade.

Nederland voert actie

In Nederland vroegen Amnesty-activisten dit jaar door het hele land aandacht voor lhbti+-rechten in Polen en in het bijzonder voor de rechtszaak tegen de drie vrouwen. Zo werden door heel Nederland de bewuste Maria-posters opgeplakt. In Zwolle organiseerden activisten een regenboogfestival en Amsterdamse motorrijders gingen al rijdend demonstreren in de eerste Ride4Rights.

De Maria-posters met regenbooghalo werden door Amnesty-activisten door heel Nederland opgehangen.

Brief namens prominente katholieken

De katholieke Amnesty-vrijwilliger Henrike van Riel schreef een brief waarin ze de Poolse aanklager oproept de zaak te seponeren. Verschillende prominente katholieken ondertekenden haar brief. ‘De aanklacht tegen de drie vrouwen is voor ons onbegrijpelijk en ronduit schokkend. Maria staat voor onvoorwaardelijke liefde: alle mensen in nood, man of vrouw, arm of rijk, lhbti+’er of niet, kunnen zich tot haar wenden’, aldus de katholieke ondertekenaars.

‘Hartverwarmende steun’

‘Jullie steun is zo belangrijk voor ons’, zegt Anna vanuit Polen tegen Amnesty Nederland. ‘Het is verbazingwekkend en hartverwarmend dat ergens ver weg zoveel mensen aan ons denken en opkomen voor de lhbti+-gemeenschap in ons land.’