Gewetensgevangene Merzoug Touati uit Algerije
© Privéfoto

Goed nieuws: Algerijnse blogger Touati vrijgelaten

De Algerijnse blogger Merzoug Touati is op 7 maart 2019 vrijgelaten nadat een rechtbank in een nieuwe uitspraak zijn straf terugbracht van 7 jaar tot 2 jaar gevangenisstraf en 3 jaar voorwaardelijk. Omdat hij al 2 jaar in de gevangenis zat, kwam Touati enkele dagen later vrij.

Merzoug Touati is een burger-journalist. In een Facebookbericht vroeg hij de inwoners van de Noord-Algerijnse stad Béjaïa om te protesteren tegen een nieuwe wet op Financiën. In een video op YouTube interviewde hij een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, die betwistte beweringen van de Algerijnse autoriteiten dat Israël betrokken is bij protesten in Algerije.

Geen enkel bewijs

Voor de rechter waren deze berichten aanleiding de blogger te beschuldigen van het aanzetten tot geweld en spionage, waarvoor de doodstraf kon worden opgelegd. Amnesty-onderzoek wees uit dat Touati niemand aanzette tot geweld of haat.

Touati werd in mei 2018 tot 10 jaar cel en een geldboete veroordeeld. Een maand later werd die straf teruggebracht tot 7 jaar.