© Mousaab Rouibi/Anadolu Agency via Getty Images

Toenemende onderdrukking in Algerije

De laatste weken is de onderdrukking van mensenrechtenverdedigers in Algerije toegenomen. In februari 2022 alleen al werden 27 mensenrechtenverdedigers en vreedzame activisten gearresteerd.

Op 20 februari 2022 werd Faleh Hammoudi, hoofd van de lokale afdeling van de Algerian League for the Defence of Human Rights (LADDH), tot 3 jaar cel en een boete van ruim 600 euro veroordeeld. Op 24 februari werd Zaki Hannache vastgezet, een activist die bekend is door zijn acties tegen de onderdrukking van de Hirak.

Aanvankelijk tolereerden de Algerijnse autoriteiten sommige protesten en vervolgden ze slechts mensen die de Amazigh-vlag droegen tijdens demonstraties. Die vlag wordt geregeld door Berberse activisten gedragen tijdens protesten. Maar sinds 2021 pakken de autoriteiten ook Hirak-demonstranten aan. Honderden activisten en journalisten zijn opgepakt en worden op basis van vage aanklachten, zoals terrorisme, in voorarrest vastgehouden. Er zitten ten minste 290 mensen in de gevangenis voor het uiten van hun mening, zeggen het National Committee for the Liberation of Detainees en LADDH.

‘De valse en politiek gemotiveerde aanklachten tegen Faleh Hammoudi en Zaki Hannache zijn typerend voor de toenemende onderdrukking van critici door de Algerijnse autoriteiten’, zegt Amna Guellali van Amnesty International. ‘De autoriteiten maken van de wet een wapen om critici de mond te snoeren. Drie jaar na het begin van de Hirak-protestbeweging is er nog geen einde in zicht van deze toenemende onderdrukking. We roepen de autoriteiten op om alle vreedzame activisten en mensenrechtenverdedigers in Algerije vrij te laten.’

Faleh Hammoudi

Op 19 februari 2022 werd Faleh Hammoudi gearresteerd na een tv-interview waarin hij zich uitsprak over mensenrechtenschendingen in Algerije. Hij werd de volgende dag veroordeeld voor ‘het beledigen van openbare lichamen’, ‘het verspreiden van nepnieuws’ en ‘het runnen van een ongeregistreerde organisatie’.

Ook acht andere leden van LADDH worden vervolgd voor hun deelname aan de Hirak-beweging of voor kritiek op de autoriteiten. Vier van hen zijn aangeklaagd vanwege terrorisme, wat onder de Algerijnse wet heel vaag is geformuleerd. Onder hen is Hassan Bouras, die momenteel in hongerstaking is uit protest tegen zijn voorarrest sinds 12 september 2021. Kaddour Chouicha, Djamila Loukil en Said Boudour van LADDH worden ook vervolgd onder de terrorismewet maar zitten niet vast.

Zaki Hannache

Zaki Hannache werd op 19 februari opgepakt en wordt aangeklaagd voor ‘het verspreiden van nepnieuws’ in verband met zijn berichten over hongerstakingen van verschillende gevangenen die opgepakt werden voor hun deelname aan de Hirak-beweging of het bekritiseren van de autoriteiten. Hij wordt ook aangeklaagd voor ‘het goedpraten van terrorisme’ vanwege een bericht dat hij publiceerde over de verbannen YouTuber Amir DZ.

In december 2021 won Zaki Hannache de Ali Boudoukha prijs voor zijn werk over de arrestaties van activisten, vreedzame demonstranten en journalisten. De politie zou deze prijs en het prijzengeld in beslag hebben genomen.

LADDH

LADDH is een van de belangrijkste mensenrechtengroepen in Algerije. De organisatie is onder meer lid van de internationale ngo’s Euromed Rights en de International Federation of Human Rights.

Net als veel andere maatschappelijke organisaties in Algerije was LADDH legaal geregistreerd. Het stuitte echter op administratieve hindernissen toen de organisatie zich onder een nieuwe wet uit 2012 opnieuw probeerde te registreren. Hierdoor lopen de leden van LADDH nu het risico op vervolging en gevangenisstraffen omdat ze hun activiteiten in een ‘niet-geaccrediteerde, opgeheven of uiteengevallen’ organisatie uitvoeren.

Meer over dit onderwerp