Domme dingen die dictators doen #18: (Te) ambitieus

Naast de gruwelijkheden die onder het juk van dictatoriale regimes plaatsvinden, valt er soms, heel soms, ook nog iets (uit) te lachen. Dit keer: president Abdelmadjid Tebboune heeft zeewater nodig. Héél veel.

Algerije heeft meer drinkwater nodig, dus is president Abdelmadjid Tebboune van plan om heel veel water te ontzilten. Althans, dat maakte hij afgelopen jaar bekend bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. ‘Tegen het einde van 2024 zullen we de productie van één miljard en 300 miljoen kubieke meter per dag hebben bereikt, Inshallah.’

Op X barst een lachsalvo los. ‘Hij moet wat rustiger aan doen met de whisky. 1,3 miljard kubieke meter per dag, dat is een kwart van het jaarlijkse verbruik in Frankrijk.’ Wereldwijd zijn er zo’n 20 duizend waterontziltingsinstallaties die samen ongeveer 109 miljoen kubieke meter zout water per dag omzetten in zoet water. Met Tebbounes verspreking zou Algerije dus ruim tien keer de wereldwijde ontzilting produceren. Aan drinkwater in ieder geval geen gebrek.

Meer domme dingen die dictators doen: