De Algerijnse journalist Khaled Drareni is tot 2 jaar cel veroordeeld.
© © Private

Algerije veroordeelt journalist Khaled Drareni tot twee jaar cel

In de Algerijnse hoofdstad Algiers heeft het Hof van Beroep journalist Khaled Drareni tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Drareni deed verslag van protesten van Hirak-aanhangers tegen corruptie en van het harde politieoptreden tegen demonstranten. Op 27 maart 2020 werd hij gearresteerd. Hoewel Drareni alleen zijn werk als journalist deed, werd hij beschuldigd van het ‘aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst’. Op 10 augustus werd Drareni op 3 jaar cel veroordeeld. Daar is nu een jaar afgegaan.

Twee andere activisten, Samir Benlarbi en Slimane Hamitouche, kregen 1 jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Vrijheden onderdrukt

‘De gevangenisstraf voor de prominente journalist Khaled Drereni is een aanfluiting in een land dat na massale protesten zogenaamd politieke veranderingen ondergaat,’ zegt Amna Guellali van Amnesty International. ‘Deze harde straffen onderstrepen de onderdrukking van vrijheden in het land. Het bevestigt een patroon van vervolging van journalisten en activisten die opriepen tot meer democratie en respect voor de rechtsstaat in Algerije.’

Guellali: ‘De Algerijnse autoriteiten moeten Khaled Drareni en anderen die de moed hadden om politiegeweld en willekeurige arrestaties tijdens de protesten vast te leggen, onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.

Hirak-beweging

Hirak is een vreedzame protestbeweging. Vanaf februari 2019 gingen aanhangers elke week de straat op om te demonstreren voor een nieuwe grondwet, tegen corruptie en voor een einde aan het leiderschap van president Abdel­aziz Bouteflika. Na weken van protesten stapte Bouteflika op. Hij had het land twintig jaar met harde hand geregeerd. In maart 2020 kwam een einde aan de protesten omdat de autoriteiten demonstraties verboden in verband met het coronavirus.

Drereni is en van de mensen voor wiens vrijlating tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights brieven geschreven gaan worden.