Actie bij aandeelhoudersvergadering Shell

Vandaag openen we een pop-up expositie tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell die plaatsvindt in Den Haag. De rechtszaken die wereldwijd tegen Shell lopen staan momenteel tentoongesteld bij de ingang van het AFAS Circustheater. De expositie toont het juridische doolhof waarin Shell is beland en is georganiseerd door Amnesty International, Global Witness, Groninger Bodem Beweging, Greenpeace en Milieudefensie.

#PeoplevsShell

Na tientallen jaren van protest en de roep om verantwoording af te leggen, slepen overheden, organisaties en burgers Shell steeds vaker voor de rechter. De zestien werken die te zien zijn, zijn onderdeel van meer dan 50 rechtszaken die momenteel wereldwijd tegen de multinational lopen. Deze zaken zijn geen losse incidenten, maar onderdeel van een groeiende wereldwijde beweging voor rechtvaardigheid, People versus Shell. Met deze pop-up actie creëren we bewustwording bij de aandeelhouders van Shell over de vervuilende koers die het bedrijf voert: investeren in Shell is a risky business.

Reeks van rechtszaken

De huidige rechtszaken tegen Shell komen uit alle hoeken van de wereld. Zo hebben elf verschillende Amerikaanse steden en provincies, waaronder New York, San Francisco en Oakland, Shell aangeklaagd vanwege het moedwillig aanjagen van klimaatverandering en eisen zij een schadevergoeding voor de benodigde maatregelen tegen klimaatverandering. Ook in Nederland dreigt een klimaatzaak: Milieudefensie kondigde begin april een zaak aan om het beleid van Shell in lijn te brengen met de afspraken uit het Parijs-akkoord.

Mensenrechtenschendingen

In zes landen (Italië, Nederland, Zwitserland, UK, VS, Nigeria) wordt Shell’s betrokkenheid bij corruptie in Nigeria strafrechtelijk onderzocht. Weduwen uit Nigeria klagen Shell aan voor medeplichtigheid aan de executies van hun echtgenoten in de jaren ‘90 van de vorige eeuw. In de Filipijnen heeft de mensenrechtencommissie op verzoek van onder andere Greenpeace een onderzoek geopend naar verantwoordelijkheid van onder andere Shell voor mensenrechtenschendingen als gevolg van klimaatverandering. Dichterbij huis in Groningen lopen meerdere rechtszaken van belangenorganisaties en burgers tegen de NAM waarvoor Shell garant zegt te staan. Eén daarvan is een strafrechtelijke vervolging.