Coalitie voor de rechtbank in Den Haag in zaak van etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee
© Amnesty International/Pierre Crom

22 september uitspraak rechtbank Den Haag over etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee

22 september uitspraak rechtbank Den Haag over etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee

Op 22 september doet de rechtbank Den Haag uitspraak in de zaak over etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee. Een coalitie van burgers en maatschappelijke organisaties heeft de Staat voor de rechter gedaagd.

De rechtszaak draait om de vraag of de Koninklijke Marechaussee bij MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid) mensen mede vanwege hun etniciteit mag controleren. Volgens het kabinet en de Koninklijke Marechaussee mag dat wel. Volgens de coalitie leidt dit gebruik van etniciteit in selectiebeslissingen en risicoprofielen tot discriminatie. Het beleid is in strijd met nationaal recht en internationale mensenrechten. Daarom vraagt de coalitie aan de rechter om hier een einde aan te maken.

Niet alleen de Koninklijke Marechaussee werkt met etniciteit in risicoprofielen. Ook andere wetshandhavers, zoals de politie en de Belastingdienst, gebruiken etniciteit in risicoprofielen. Mpanzu Bamenga, een van de burgers die mede-eiser is: “De uitspraak van de rechter kan grote impact hebben. Als de rechter zegt dat dit niet langer mag, moeten mogelijk ook andere wetshandhavers hun werkwijze aanpassen. Ik verwacht een overheid die mij behandelt zoals zij elke andere Nederlander behandelen.”

De coalitie die deze rechtszaak voert bestaat uit: Amnesty International, Controle Alt Delete, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), antidiscriminatievoorziening RADAR en twee ‘niet-witte’ burgers die herhaaldelijk etnisch geprofileerd zijn door de Koninklijke Marechaussee.

Jelle Klaas, advocaat namens de coalitie: “De Koninklijke Marechaussee en het kabinet zeggen dat ze niet willen discrimineren, maar ze gaan hier wel mee door. We zijn naar de rechter gegaan om dat wat ze beloven en dat wat ze feitelijk doen met elkaar in overeenstemming te brengen.”

Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete: “De deur voor etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee staat nu wagenwijd open. Daarom moet er een verbod komen op het gebruik van etniciteit in risicoprofielen.”

De procedure wordt gecoördineerd door het Public Interest Litigation Project (PILP-NJCM) en gevoerd door advocaten van het PILP-NJCM en Houthoff.

Livestream

De uitspraak kan op 22 september 2021 via deze livestream worden gevolgd, vanaf 10:00 uur.

Lees alle ins & outs over de rechtszaak hier.