Introductietraining: inspirerende en leerzame dag
Op 3 februari 2018 vond in Centrum De Bakkerij in Leiden de training ‘Actief in Amnesty’ voor de regio Zuid-Holland Zeeland plaats. De deelnemers kregen een introductie over Amnesty, haar doelstellingen, werkwijzen en actievormen. In een interactief programma, met spel en debat, verkenden de deelnemers welke mogelijkheden er zijn om actief te worden voor Amnesty.
Na een introductie door de trainers Marianne Reijnhoudt en Job Surie gingen de deelnemers aan de slag. In een levensgrote versie van het oud-Hollandse spel ganzenbord kregen zij vragen over de geschiedenis, doelen en actievormen van Amnesty International. Vooral de vraag ‘Wat betekent het logo – de kaars met prikkeldraad – van Amnesty?’ bleek lastig. Het antwoord was: ‘Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken’. “Helemaal mee eens”, klonk het instemmend onder de deelnemers.
Centraal thema deze middag was de vraag hoe je actief kunt worden voor Amnesty. Een reeks van actievormen kwam aan de orde, waaronder schrijfacties, voorlichting (pubquiz, scholenwerk), onderzoeksrapporten, lobbyen en het organiseren van evenementen. Concreet ging het om vragen als: “Hoe kan onze werkgroep een evenement organiseren rond Internationale Vrouwendag, 8 maart?” en “Wie kan ons helpen met het opzetten van een website?”
Bijzondere aandacht was er ook voor de Amnesty-campagne ‘Mensenrechten-verdedigers’. Doel van deze campagne is een systeem te ontwikkelen waarmee Amnesty mensenrechtenverdedigers wereldwijd kan helpen om zware druk op hen te weerstaan.
Dat kan door een positief en correct beeld te verspreiden van mensenrechtenverdedigers in hun eigen land en lokale gemeenschap. De deelnemers verdiepten zich in drie casus van mensenrechten-verdedigers. Vooral de casus Peace River Valley – over een stuwdam in Canada die het leefgebied van inheemse bewoners dreigt te vernietigen – maakte indruk op de workshopdeelnemers. “Heftig”, reageerde Linda, “Ik had niet gedacht dat zoiets kan gebeuren in een welvarend land als Canada”.
Aan het einde van de dag blikten de deelnemers terug op de workshop. Frank: Het was leuk en leerzaam om me te verdiepen in waar Amnesty voor staat.” Caitlin: “Mijn doel was om meer informatie op te doen over Amnesty en mensenrechten, zodat ik ook andere mensen daarover kan vertellen.” Nanke: “Ik vond het een inspirerende dag met verrassingen.” Veronica: “Ik vond de samenwerking in de workshop heel leuk. En de bespreking hoe je een casus juridisch kunt benaderen met de mensenrechten.”