© © Private

Schrijfactie Iran: activist Arash Sadeghi in levensgevaar

Arash Sadeghi is in 2016 veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf vanwege zijn vreedzame inzet voor de mensenrechten. Hij heeft kanker. Volgens artsen heeft hij dringend medische zorg nodig, maar die wordt hem onthouden.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 november 2019 naar de Iraanse autoriteiten. Roep hen op om Arash Sadeghi onmiddellijk te voorzien van de juiste medische zorg.

Zeldzame kanker

Met maanden vertraging werd Sadeghi in september 2018 geopereerd aan een kwaadaardige tumor in zijn botten. Hij moest minstens 25 dagen in het ziekenhuis blijven, maar na drie dagen werd hij tegen het advies van de artsen weer naar de gevangenis teruggebracht.

Marteling

Door het gebrek aan nazorg gaat het slecht met Sadeghi’s gezondheid. Een arm is verlamd door een infectie en hij mag daarvoor niet naar de dokter. Ook wordt niet onderzocht of de botkanker is uitgezaaid en krijgt hij geen chemotherapie. Dit weigeren van medische hulp is een vorm van marteling. De autoriteiten zetten zijn leven op het spel.

Gestraft voor mensenrechtenwerk

Arash Sadeghi is bestraft vanwege zijn vreedzame inzet voor de mensenrechten, waaronder informatie over de mensenrechtensituatie in Iran doorgeven aan Amnesty. De rechtszaak tegen hem was oneerlijk en duurde slechts twee keer vijftien minuten. Sadeghi mocht zich niet laten bijstaan door een advocaat.

 

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden