© Elena Kolmykova

Schrijfactie Rusland: 6 jaar cel voor jonge activisten

Yan Sidorov en Vladislav Mordasov wilden op 5 november 2017 op de stoep van een overheidsgebouw in Rostov aandacht vragen voor honderden inwoners die hun huizen verloren bij een grote brand eerder dat jaar. Tijdens hun voorbereidingen pakte de politie hen op. Op 4 oktober 2019 veroordeelde een rechter beide activisten tot 6 jaar in een streng strafkamp voor ‘een poging tot het organiseren van massarellen’.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 maart 2020 naar de openbaar aanklager in Rusland. Roep hem op de veroordeling van Yan Sidorov, Vladislav Mordasov en Viacheslav Shashmin onmiddellijk te vernietigen.

Verzonnen aanklachten

Een derde man,Viacheslav Shashmin, werd op 5 november 2017 ook gearresteerd, op enige afstand van het overheidsgebouw. Hij beweert Sidorov en Mordasov niet te kennen en niet te hebben deelgenomen aan hun vreedzaam protest. Toch kreeg hij een voorwaardelijke straf van 3 jaar opgelegd omdat hij volgens de rechter zou hebben willen deelnemen aan massarellen.

Marteling om bekentenis los te krijgen

Yan Sidorov en Vladislav Mordasov zeggen tijdens hun voorarrest te zijn gemarteld. Zij moesten bekennen dat ze van plan waren een gewelddadig protest te organiseren. Tijdens de hoorzitting weigerde een derde van de getuigen hun eerdere getuigenis te bevestigen, omdat ze deze onder dwang zouden hebben afgelegd.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden