UPDATE Schrijfactie Pakistan: verzonnen aanklachten voor kritische professor

Professor en mensenrechtenverdediger Muhammad Ismail steekt zijn kritiek niet onder stoelen of banken. Hij is kritisch op het Pakistaanse leger en op de behandeling van zijn dochter, een bekende vrouwenrechtenactivist. Dit komt hem mogelijk duur te staan. Hem hangt een gevangenisstraf van 7 jaar boven het hoofd voor ‘haatzaaien’ en het verspreiden van ‘onjuiste informatie’ via sociale media. Hij kwam op 25 november op borgtocht vrij. Maar de aanklachten blijven staan.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 februari 2020 naar de autoriteiten in Pakistan. Roep hen op de aanklachten tegen Muhammad Ismail onmiddellijk te laten vallen en hem en zijn familie met rust te laten.

Familie onder surveillance

Muhammads dochter Gulalai is een zeer bekende activist die zich inzet voor vrouwenrechten en de rechten van de Pashtun, een minderheidsgroep in Pakistan. Op 22 mei 2019 klaagden de autoriteiten haar aan voor laster en terrorisme vanwege een speech die ze gaf tijdens protesten na de verkrachting en dood van een Pashtun meisje. Ze ontvluchtte het land de dag erna en vroeg asiel aan in de VS. Sindsdien wordt de familie Ismail voortdurend in de gaten gehouden en lastiggevallen.

Op 24 oktober ging Muhammad Ismail naar de rechter met het verzoek een politieonderzoek tegen hem, zijn vrouw en dochter te laten vallen. Onbekende mannen pakten hem op de stoep van de rechtbank op. Een dag later pas hoorde zijn vrouw officieel dat hij gevangen was gezet en aangeklaagd.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden