© privefoto

Schrijfactie Bangladesh: dagbladjournalist spoorloos verdwenen

Op 10 maart startte de Bengalese politie een onderzoek naar journalist Shafiqul Islam Kajol en 31 anderen. Zij werden allemaal beschuldigd van het publiceren van onjuiste, kwetsende en beledigende informatie op Facebook. Daarna heeft niemand meer iets van Kajol gezien of gehoord. Amnesty vreest dat hij het slachtoffer is van een gedwongen verdwijning.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 juni 2020 naar de Bengalese minister van Binnenlandse Zaken. Roep hem op om een onderzoek in te stellen naar de verdwijning van Shafiqul Islam Kajol.

Slachtoffer gedwongen verdwijning?

Shafiqul Islam Kajol is fotograaf en redacteur van de Bengalese krant Dainik Pokkhokal. Toen zijn vrouw naar de politie ging om zijn vermissing aan te geven, ontkenden de agenten dat ze hem vasthouden. Toch is ze bang dat hij het slachtoffer is van een gedwongen verdwijning, dat komt namelijk vaker voor in Bangladesh.

Meer verdwijningen

De regering van Bangladesh ontkent dat er gedwongen verdwijningen in het land plaatsvinden. Niettemin heeft de mensenrechtenorganisatie Odhikar vorig jaar 34 gevallen gemeld. Van deze mensen werden er acht later dood teruggevonden. Zeventien mensen bleken gearresteerd door de politie. Van de anderen is nog altijd niets bekend.

Download de voorbeeldbrief

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden