De V van victory

Navalny en zijn familie
© Nuria López Torres

‘Gelukkig nieuwjaar!’, schreef Ruslands oppositieleider Aleksej Navalny op oudejaarsdag 2020 vanuit Duitsland bij deze Instagram-foto. 2020 was een goed jaar en de vooruitzichten voor 2021 zijn interessant, voegde hij toe. Geposeerde grijnzen, dochter Dasha (toen 19) gebaart de V van victory. Of het vredesteken? Of konijnenoortjes boven pa’s hoofd? Het optimisme druipt van het familieportret af. Toch had de familie reden tot zorg, zou je denken. In augustus was Navalny ontsnapt aan een moordaanslag met het zenuwgif novitsjok. En nog maar drie dagen eerder, op 28 december, werd bekend dat hij celstraf kon krijgen in Rusland vanwege de ‘fraude’ waar hij al jaren eerder in een oneerlijk proces voor veroordeeld was.

Lees ook: Portret van Navalny voor Wordt Vervolgd door TRIK Dit zijn Ruslands echte patriotten Reportage 22 februari 2024 Deze straf deed Navalny – na zijn terugkeer – uiteindelijk in een strafkamp belanden. Waar hij, zoals bekend, begin 2024 onder verdachte omstandigheden is omgekomen.

Maar als Navalny al had vermoed dat hij Poetins heerschappij niet zou overleven, dan keek hij de dood honend in de ogen. ‘Ergens in zijn bunker slaat Poetin op zijn benen en schreeuwt: hoe durft hij niet dood te gaan?!?!’, postte Navalny op Instagram over de mislukte vergiftiging. Het was een duidelijke mediastrategie: de opgewekte familieman die de nimmer lachende alleenheerser belachelijk maakt. Zo zullen we hem het liefst herinneren.

Bekijk ook