Schurk op de wc

Uit Nasser Road / Political Posters in Uganda. Kristof Titeca/The Eriskay
© Kristof Titeca/The Eriskay Connection
Nasser Road in Kampala, ook bekend als Oeganda’s Silicon Valley, vormt het hart van de Oegandese drukkerij-industrie. Op deze bruisende straat kun je van alles vinden of laten maken, van T-shirts en posters tot vervalste identiteitskaarten en diploma’s.

Een van de opvallendste koopwaren is de politieke kalender, waarop controversiële wereldleiders op spectaculaire wijze worden afgebeeld: Saddam Hoessein, Poetin, Bin Laden of Kadhafi, klaar voor de strijd.

De flitsende kalenders, gebundeld in het boek Nasser Road / Political Posters in Uganda, zijn kleurrijk, grafisch en wrang-humoristisch. De figuren die zovelen juist als schurk zien, zijn hier antihelden tegen het westers imperialisme. De kalenders zijn geen steunbetuiging aan gewelddadige acties, zegt samensteller Kristof Titeca, maar een uitlaatklep voor frustraties over oneerlijke machtsverhoudingen in de wereld.

Op deze kalender van het jaar 2022 wordt de Taliban-overname van Afghanistan uitgebeeld in een chaotische wirwar van ontploffingen, wapens, gefotoshopte straaljagers en helikopters. Leuk voor op de wc.

Bekijk ook