Padu Boerstra
© Jitske Schols

Kwetsbaar en krachtig

Er buitelen een boel kinderen door Wordt Vervolgd. Om niet te zeggen: op haast elke pagina duikt er wel eentje op. Hoe zou dat toch komen?

Waar raak je een natie het hardst? Op haar kwetsbaarste plek, natuurlijk. En wie zijn het kwetsbaarst? De kinderen. Want daarmee kun je ook de volwassenen het hardst raken. Dat weet Poetin, die vrouwelijke activisten met een gezin het liefst duizenden kilometers van hun kinderen laat opsluiten, zodat die hun moeder niet meer kunnen bezoeken.

Dat weten de Taliban, die het meisjes verbieden om onderwijs te volgen. De miljoenen Afghanen die in 2021 voor dit fundamentalistische regime naar buurland Pakistan vluchtten, wordt het nu opnieuw moeilijk gemaakt doordat ze terug moeten keren. Veel ouders maken zich zorgen om de toekomst van hun dochters.

Maar niet alleen dat: lees hoe jonge Afghaanse kinderen op de vlucht ondervoed raken, en lijden onder kou en stress. Dit indringende verhaal is gemaakt door de Afghaanse journalist Ghulamullah Habibi, die zelf in 2021 naar Nederland vluchtte.

Tegelijk zijn kinderen een krachtig instrument. Ze doen het goed op foto’s, dat wist ook Aleksej Navalny.

En je kunt ze elke kant op kneden: jong geleerd, oud gedaan. Eva Ludemann was onlangs in Israël en zag daar wat Israëlische schoolkinderen leren over de geschiedenis van hun land. Lees hier haar reportage – spoiler alert: in het geschiedenisboek lijken Palestijnen nauwelijks te bestaan.

Lees ook