Veroordeeld na oneerlijk proces

De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov heeft geen eerlijk proces gehad. Hij protesteerde tegen de Russische annexatie van de Krim.

De Russische autoriteiten bliezen het protest enorm op en beschuldigden Sentsov zelfs van het ondernemen van terroristische activiteiten. Door deze beschuldigingen werd Sentsov niet door een reguliere rechtbank berecht, maar door een militair hof. Sentsov ontkende alle beschuldigingen en stelt dat hij in de gevangenis gemarteld is om hem tot een bekentenis te dwingen. Uiteindelijk legde de rechter Sentsov op 25 augustus 2015 een gevangenisstraf van 20 jaar op. Amnesty International sprak van een ‘’Stalinist-era show trial’.

Een ander voorbeeld van schending van het recht op een eerlijk proces is de zaak tegen de bakkersfamilie Polukhin. In 2015 werd Aleksandr Polukhin samen met zijn vrouw, dochter en schoonzus veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor illegale drugshandel. In werkelijkheid verkocht de familie gewoon maanzaad. Hun zaken liepen goed en in 2010 eiste de drugspolitie volgens de familie een flinke som aan ‘beschermingsgeld’.

De Polukhins weigerden deze te betalen, waarop de autoriteiten hen aanklaagden wegens het verspreiden van grondstoffen voor drugsdealers. Tijdens de rechtszaak, die in 2012 begon, voerde de aanklager voornamelijk anonieme drugsdealers op. Een van hen trok later haar beschuldiging in. Ze had de familie beschuldigd in opdracht. In ruil voor de belastende verklaring werden haar eigen aanklachten in de prullenbak gegooid. De rechter heeft nooit onderzoek gedaan naar de rechtmatigheid van de belastende verklaringen.