• Wat we doen
    • Thema’s
    • Campagnes
    • Landen
    • Onze successen
    • Educatie
    • Mensenrechten A-Z
  • Over Amnesty
    • Ons verhaal
    • Onze organisatie
    • Onze werkwijze
    • Contact
  • Doe mee
    • Online acties
    • Dit kun jij doen
    • Start inzamelingsactie
    • Agenda
  • Nieuws
    • Laatste nieuws
    • Pers
    • Ons magazine
    • Blijf op de hoogte
  • Steun ons
    • Doneer
    • Word lid
    • Voordelig schenken
    • Grote giften
    • Nalaten
    • Partners
    • Collecte
    • Inzamelingsactie
  • Word lid
  • Doneer
  • Shop
Gaza city, 19 oktober 2025
© Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images

STOP DE GENOCIDE IN GAZA

Amnesty heeft maandenlang onderzoek gedaan. We hebben 297 pagina’s aan bewijs: dit is genocide. Gaza is onleefbaar geworden en Palestijnen leven in onmenselijke omstandigheden. Israël deed dit bewust. En de wereld laat het toe. Dit moet stoppen! We kunnen niet wegkijken. Teken de petitie, en doe het nu.

Teken de petitie

Palestijnen leven in onmenselijke omstandigheden

Na maandenlang onderzoek bewijst Amnesty dat Israël genocide pleegt op Palestijnen in Gaza. De Israëlische reactie op de dodelijke aanvallen van Hamas op 7 oktober 2023 was ongekend hard. Een jaar later waren er in Gaza meer dan 42.000 mensen gedood, waaronder ruim 13.300 kinderen. Gaza is onleefbaar geworden. De wereld laat dit gebeuren.

Roep minister-president Schoof dringend op de genocide te erkennen en alles op alles te zetten om de vernietiging van Palestijnen in Gaza te stoppen.

“Hier in Deir al-Balah is het net een apocalyps… Je moet je kinderen beschermen tegen insecten, tegen de hitte, en er is geen schoon water, geen toiletten. En dat alles terwijl de bombardementen nooit ophouden. Je hebt het gevoel dat je niet als mens wordt gezien.”
Dit zijn de woorden van Mohammed uit Gaza, die in twee maanden tijd twee keer moest vluchten.

Israël zaait op grote schaal dood en verderf in de bezette Gazastrook. Veel Palestijnen werden slachtoffer van directe aanvallen of aanvallen die opzettelijk onnauwkeurig waren. Israël brengt Palestijnen in Gaza bovendien bewust in levensomstandigheden die leiden tot hun fysieke vernietiging. De internationale gemeenschap laat het gebeuren en straft Israël niet. Dit moet nu stoppen.

Teken de petitie

Dit formulier kan niet worden getoond vanwege de instellingen van je browser. Mogelijk staat javascript uit of zit je in Reader Mode.

Lees de petitietekst

Aan: Premier Schoof

Geachte heer Schoof,

Ik schrijf u met het verzoek om alles te doen om de aanhoudende genocide op Palestijnen in de bezette Gazastrook onmiddellijk te stoppen. Het afgelopen jaar hebben de meedogenloze aanvallen van Israël op grote schaal dood en verderf gezaaid in de bezette Gazastrook. Op grond van nauwkeurig onderzoek en juridische analyses concludeert Amnesty International dat Israël genocide heeft gepleegd en nog steeds pleegt in Gaza.

De genocide in Gaza moet zo snel mogelijk stoppen. De straffeloosheid voor Israëls schendingen van het internationaal recht moet worden beëindigd. Daarom vraag ik u:
· Erken dat Israël zich schuldig maakt aan genocide, en zet alles op alles om de genocide in Gaza te stoppen. Er kan geen business as usual meer zijn met een land dat zich schuldig maakt aan genocide.
· Span u maximaal in om ervoor te zorgen dat Israël alle voorlopige maatregelen die het Internationaal Gerechtshof sinds 26 januari 2024 beveelt, naar behoren uitvoert.
· Stop onmiddellijk de directe en indirecte levering, verkoop of overdracht, inclusief doorvoer en overslag, aan Israël van alle wapens, munitie en andere militaire en veiligheidsuitrusting.
· Verzet u tegen elke poging van Israël om een permanente militaire of Israëlische civiele aanwezigheid in Gaza te vestigen, zijn grenzen en demografische samenstelling te wijzigen of zijn grondgebied te verkleinen, inclusief via uitgebreide bufferzones of de bouw van permanente controleposten.
· Zorg ervoor dat particuliere rechtspersonen die in Nederland zijn geregistreerd de levering stopzetten van militaire diensten, technologie en benodigdheden die door Israël worden gebruikt bij haar militaire operaties in Gaza.

Premier Schoof, zet alles op alles om Israëls vernietiging van de Palestijnse bevolking in Gaza te stoppen.

Je telefoonnummer invullen is niet verplicht. Vul je je telefoonnummer in? Dan kan Amnesty je maximaal 1 keer per jaar telefonisch benaderen om je te informeren over onze werkzaamheden of om je steun te vragen. Alleen je achternaam en woonplaats worden doorgegeven aan de autoriteiten. Lees meer over privacy.

Formulier ontvangen, bedankt!

Mannen onderzoeken op 10 januari 2024 de schade aan de woning waar de Palestijnse familie Nofal woonde. Zij kwamen om bij een bombardement van Israël in Rafah, Gaza.

Zorgvuldig onderzoek

Amnesty-onderzoekers onderzochten nauwgezet schendingen van mensenrechten in Gaza. Veldwerk, 212 interviews en analyse van een scala aan visueel en digitaal bewijs brengen ons tot de conclusie: Israël pleegt genocide in Gaza.

Meer over het onderzoek en rapport
Het rapport
Een bewoner loopt tussen de resten van woonhuizen die zijn verwoest tijdens een Israëlische luchtaanval op 19 oktober 2023 in Gaza.

Teken de petitie

Na maandenlang onderzoek bewijst Amnesty dat Israël genocide pleegt op Palestijnen in Gaza. De wereld laat dit gebeuren. Roep minister-president Schoof dringend op de genocide te erkennen en alles op alles te zetten om de vernietiging van Palestijnen in Gaza te stoppen.

Teken de petitie
Kom in actie
Palestijnen op de vlucht krijgen voedsel in een kamp voor ontheemden in Rafah, Gaza.

Vragen en antwoorden

Waarom vindt Amnesty dat er sprake is van genocide? Wat is hiervoor het bewijs? Waarom brengt Amnesty dit rapport nu uit? Zijn landen die wapens aan Israël leveren medeplichtig?

Bekijk alle vragen
Vragen en antwoorden
Het Zuid-Libanese dorp Zaita werd op 23 september gebombardeerd door Israël.

Bekijk de explainervideo

Bekijk de explainervideo waarin we de belangrijkste bevindingen van het rapport op een rijtje hebben gezet.

Bekijk video
Video
Palestijnen op de vlucht voor Israëlisch geweld in Gaza, 14 april 2024

Steun ons met een donatie

Met jouw bijdrage kunnen we meer onderzoek doen, meer acties voeren en meer mensen helpen.

Ja, ik help mee
Steun ons

Cijfers

Op 7 oktober 2024 waren er al…

>42.000

Mensen gedood

>13.300

Kinderen gedood

>97.000

Gewonden

Belangrijke vragen bij het rapport

1. Waarom vindt Amnesty dat er sprake is van genocide?

Amnesty International concludeert op basis van het verzamelde bewijs dat Israël na 7 oktober 2023 genocide heeft gepleegd en nog steeds pleegt op Palestijnen in Gaza, door zijn beleid, optreden en nalatigheden. Uit Amnesty’s documentatie blijkt dat Israël daden heeft gepleegd die verboden zijn onder het Genocideverdrag, met de specifieke bedoeling om Palestijnen in Gaza te vernietigen; de Palestijnen maken een substantieel deel uit van de bevolking van Palestina en vormen een groep die beschermd wordt onder het Genocideverdrag.

2. Waarom brengt Amnesty dit rapport nu uit?

De wrede aanvallen van Israël op Gaza duren nu al meer dan een jaar. In termen van slachtoffers en verwoesting zijn ze ongekend, zowel wat betreft de schaal, intensiteit en ernst ervan. Toch is er nog steeds geen staakt-het-vuren in zicht en is er geen einde gekomen aan het verschrikkelijke lijden dat zich voor onze ogen voltrekt. Door dit rapport nu te publiceren wil Amnesty International ertoe bijdragen dat de voortdurende genocide in Gaza stopt en dat verdere genocide op Palestijnen wordt voorkomen.

We hopen met dit rapport de wereldleiders wakker te schudden en te wijzen op de dringende noodzaak van een staakt-het-vuren. We willen wereldwijd bewustzijn creëren met een solide en gezaghebbende juridische analyse, die is gebaseerd op grondig onderzoek en bewijsmateriaal dat aantoont dat het gedrag van Israël neerkomt op genocide. Ook willen we staten herinneren aan hun eigen verplichtingen onder internationaal recht om genocide te voorkomen en te bestraffen. Ten slotte waarschuwen we staten die betrokken zijn bij wapenleveranties aan Israël dat ze het risico lopen medeplichtig te zijn aan genocide.

Meer in het algemeen hoopt Amnesty International dat de conclusies in dit rapport zullen bijdragen aan het beëindigen van een langdurige cyclus van straffeloosheid voor misdrijven onder het internationaal recht in Israël en het bezet Palestijns gebied. Deze vloeit voort uit een apartheidssysteem en de onwettige bezetting van Palestijns grondgebied.

3. Wat zijn de cijfers rondom deze genocide?

Het wrede optreden van Israël in Gaza heeft geleid tot een van de hoogste dodentallen onder kinderen, journalisten, zorgmedewerkers en humanitaire hulpverleners van alle recente conflicten in de wereld. Op 7 oktober 2024 waren al meer dan 42.000 mensen gedood, onder wie meer dan 13.319 kinderen; meer dan het dubbele aantal mensen is gewond geraakt, van wie meer dan 20.000 verwondingen hebben die van blijvende invloed zijn op de kwaliteit van leven. Volgens de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza van afgelopen augustus waren iets minder dan 60 procent van de volledig geïdentificeerde dodelijke slachtoffers kinderen, vrouwen en ouderen.

De schaal van de verwoesting is ook verbijsterend. De omvang van de schade en vernietiging in Gaza en de snelheid waarmee die zijn toegebracht zijn volgens deskundigen in geen enkel ander conflict in de 21e eeuw vertoond. Al in januari 2024 was ongeveer 62 procent van alle huizen in Gaza beschadigd of verwoest. Dat komt neer op 290.820 wooneenheden. Volgens een statistische analyse van Amnesty International was er begin juli 2024 in Gaza gemiddeld elke 17 meter een beschadigd of verwoest gebouw.

4. Op basis van welk bewijs komt Amnesty tot deze conclusie?

Het rapport is gebaseerd op veldonderzoek van Amnesty International en onderzoek op afstand. De onderzoekers interviewden 212 mensen, onder wie Palestijnse slachtoffers en getuigen van luchtaanvallen, ontheemding, detentie, vernietiging van boerderijen, huizen, landbouwgrond en civiele infrastructuur, en inwoners van Gaza die geconfronteerd werden met de gevolgen van Israëls beperkende maatregelen op het gebied van humanitaire hulp. Om inzicht te krijgen in problemen met de toegang van humanitaire hulp en de leefomstandigheden in Gaza, sprak Amnesty International ook met leden van de lokale autoriteiten in Gaza, Palestijnse zorgmedewerkers die werkzaam zijn in medische centra in Gaza en humanitaire hulpverleners.

Amnesty International analyseerde ook een grote hoeveelheid visueel en digitaal bewijs, waaronder satellietbeelden, videobeelden en foto’s. De organisatie bestudeerde daarnaast een enorme hoeveelheid verklaringen, datasets en rapporten van Israëlische en Palestijnse mensenrechtengroeperingen, VN-organisaties en hulporganisaties die actief zijn in Gaza. Ten slotte bestudeerden en analyseerden we ook verklaringen van hoge Israëlische regerings- en legerfunctionarissen en officiële Israëlische instanties.

5. Welke feiten wijzen uit dat Israël genocidale bedoelingen heeft?

Amnesty bestudeerde een breed scala aan bewijs om te beoordelen of Israël handelingen heeft gepleegd “met de bedoeling om de Palestijnen geheel of gedeeltelijk te vernietigen” – handelingen die verboden zijn onder het Genocideverdrag. We analyseerden 102 verklaringen die tussen 7 oktober 2023 en 30 juni 2024 werden afgelegd door regeringsfunctionarissen, hoge legerofficieren en leden van het Israëlische parlement (Knesset), waarin werd opgeroepen tot misdaden tegen Palestijnen in Gaza of waarin ontmenselijkende en racistische retoriek werd gebruikt.

Het rapport analyseert ook het algemene gedragspatroon van Israël in Gaza:

  • met name de herhaalde directe aanvallen op burgers en burgerobjecten en de opzettelijk willekeurige aanvallen;
  • de omvang van de schade aan en de verwoesting van Palestijnse huizen, schuilplaatsen, gezondheidsfaciliteiten, water- en rioleringsinfrastructuur, landbouwgrond en culturele eigendommen, en de snelheid waarmee deze werd teweeggebracht;
  • het aantal burgerslachtoffers;
  • het herhaalde gebruik in dichtbevolkte woongebieden van explosieve wapens die in een groot gebied schade veroorzaken;
  • het herhaalde gebruik van verstrekkende en vaak misleidende “evacuatie”-bevelen;
  • het martelen en de incommunicado-detentie van Palestijnen uit Gaza;
  • de voortdurende weigering om toereikende humanitaire hulp toe te laten tot Gaza.

Uit deze feiten blijkt dat Israël daden heeft gepleegd die verboden zijn onder het Genocideverdrag, met de specifieke bedoeling om Palestijnen in Gaza te vernietigen.

Het rapport weegt al deze elementen binnen de bredere context van Israëls apartheidssysteem, de onwettige bezetting van de Palestijnse gebieden en de onwettige blokkade die het heeft opgelegd aan Gaza, waardoor Palestijnen werden onderdrukt en immens menselijk lijden werd veroorzaakt.

6. Is wat er in Gaza plaatsvindt, te vergelijken met de Holocaust?

Met ons rapport willen we op geen enkele manier het huidige offensief in Gaza vergelijken met de Holocaust.

De Holocaust was een van de meest huiveringwekkende episodes in de geschiedenis van de mensheid. Het Genocideverdrag ontstond na de Tweede Wereldoorlog in een poging om in de toekomst genocide te voorkomen.

Amnesty International wil nooit wreedheden vergelijken of er een rangorde in aanbrengen. Wij brengen ernstige mensenrechtenschendingen aan het licht en roepen op tot preventie, gerechtigheid en verantwoording.

Genocide is een term die is gedefinieerd in het internationaal recht, en vaststellen dat genocide heeft plaatsgevonden is een juridische conclusie. In dit rapport heeft Amnesty International zich laten leiden door het juridische kader van genocide onder internationaal recht, zoals gedefinieerd en gecriminaliseerd door de het Genocideverdrag en het Statuut van Rome.

Hoewel de Holocaust één voorbeeld is van genocide, erkent het internationaal recht dat genocide op verschillende manieren kan worden gepleegd en benoemt het een scala aan verboden genocidale handelingen; en dat is niet alleen het opzettelijk doden van mensen. Met andere woorden, een genocide hoeft niet op de Holocaust te lijken om onder het internationaal recht als genocide aangemerkt te worden.

In tegenstelling tot wat velen denken, is er geen minimum aantal doden om te bepalen of er sprake is van genocide. Om van genocide te kunnen spreken, moeten verboden genocidale daden worden gepleegd met de specifieke bedoeling van de daders om een nationale, etnische, raciale of religieuze groep, geheel of gedeeltelijk, fysiek te vernietigen. Dat is wat we in ons rapport hebben aangetoond.

7. Een zaak over de verantwoordelijkheid van Israël voor genocide is al in behandeling bij het Internationaal Gerechtshof. Waarom loopt Amnesty International vooruit op de beslissing van het hof?

De ernst van dit misdrijf, in combinatie met de grootschalige vernietiging van menselijk leven en het feit dat het einde niet in zicht is, maakt dat ons werk rond dit onderwerp zeer urgent is en historisch noodzakelijk.

Als mensenrechtenorganisatie documenteert Amnesty International ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder oorlogsmisdaden en andere misdaden onder internationaal recht. Het doel daarvan is om een juridische analyse te geven die gebaseerd is op bewijzen. Een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof kan jaren op zich laten wachten, dus lang nadat de genocide al heeft plaatsgevonden.

8. Roept Amnesty het Internationaal Strafhof op om arrestatiebevelen op grond van genocide uit te vaardigen tegen Israëlische gezagsdragers?

We roepen staten op om de personen te arresteren die door het Internationaal Strafhof zijn aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Op dit moment zijn dit premier Benjamin Netanyahu, voormalig minister van Defensie Yoav Gallant en Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, de commandant van de Al-Qassam Brigades. Amnesty International roept de aanklager van het Internationaal Strafhof op om ernstig te overwegen om genocide toe te voegen aan de lijst van misdrijven die het hof onderzoekt (als het dat nog niet doet), als onderdeel van zijn lopende onderzoek naar de situatie in Palestina.

9. Roept Amnesty op tot sancties of andere maatregelen tegen Israël?

Amnesty International roept de VN-Veiligheidsraad op tot gerichte sancties, zoals het bevriezen van tegoeden. Het gaat om sancties voor Israëlische en Hamas-gezagsdragers die het meest betrokken zijn bij misdrijven onder het internationaal recht, waaronder misdrijven in de context van Israëls offensief op Gaza sinds 7 oktober 2023. Amnesty roept de Veiligheidsraad ook op om een alomvattend wapenembargo op te leggen aan Israël en Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen; en om de terugtrekking van Israël uit bezet Palestijns gebied te bespoedigen.

10. Wat is de definitie van genocide?

In artikel II van het Genocideverdrag wordt genocide gedefinieerd als “handelingen, gepleegd met de bedoeling om een nationale, etnische, godsdienstige groep, dan wel een groep die behoort tot een bepaald ras, geheel of gedeeltelijk als zodanig te vernietigen.”

De definitie van het Genocideverdrag is opgenomen in de statuten van het Joegoslaviëtribunaal en het Internationaal Rwandatribunaal. Genocide is ook opgenomen in artikel 6 van het Statuut van Rome en is dus een misdrijf dat onder de jurisdictie van het Internationaal Strafhof valt.

11. Is het onderzoek onafhankelijk uitgevoerd?

Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie, en in al ons werk passen we de hoogste onderzoeksstandaarden toe. Alle onderzoeksresultaten worden onderworpen aan een strenge evaluatie, inclusief goedkeuring op meerdere niveaus door onderzoeksmanagers en experts op het gebied van beleid en internationaal recht. Op deze manier garanderen we onze onpartijdigheid.

12. Waarom komt Amnesty nu tot deze conclusie?

Het grondig en betrouwbaar documenteren van mensenrechtenschendingen kost tijd, vooral bij complexe internationale misdrijven. Dit is onze kracht als organisatie en het zal de stemmen versterken die al hebben gewaarschuwd voor een risico op genocide. Gerechtigheid is een langetermijndoel en uiteindelijk hoopt Amnesty met haar gedetailleerde forensische documentatie het bewijs te leveren waarop kan worden vertrouwd bij toekomstige verantwoordingsprocessen.

13. Zegt Amnesty dat de VS en andere landen die wapens blijven leveren aan Israël medeplichtig zijn aan genocide?

Het onderzoek van Amnesty International richt zich op Israël en zijn internationale verantwoordelijkheid voor het plegen van genocide. Het rapport omvat geen analyse of conclusie over de mogelijke medeplichtigheid en verantwoordelijkheid van derde landen bij het bijdragen aan genocide. Maar omdat de genocide in Gaza voortduurt, hebben staten die wapens aan Israël leverden niet voldaan aan hun verplichting onder het Genocideverdrag om genocide te voorkomen. Bovendien lopen staten die wapens aan Israël blijven leveren het risico medeplichtig te worden aan genocide.

14. Heeft Amnesty contact gehad met de Israëlische autoriteiten?

Amnesty International schreef in de loop van het onderzoek voor dit rapport gedurende enkele maanden een aantal Israëlische ministeries en overheidsinstanties aan om nadere informatie op te vragen met betrekking tot haar onderzoek. Ondanks veelvuldige telefoontjes en e-mails aan de instellingen in kwestie, had Amnesty International op het moment van publicatie nog geen reactie ontvangen op haar brieven aan de Israëlische autoriteiten.

15. Hoe reageert Amnesty op de beschuldiging dat het rapport antisemitisch zou kunnen zijn?

We wijzen deze beschuldiging volledig van de hand. Antisemitisme is een ernstige beschuldiging en staat lijnrecht tegenover mensenrechten. Helaas wordt de beschuldiging echter ook gebruikt als middel om legitieme kritiek op schendingen van internationale mensenrechten en humanitair recht door de Israëlische regering te onderdrukken. Opeenvolgende Israëlische regeringen hebben beschuldigingen van antisemitisme ingezet om ngo’s, VN-organisaties, individuele experts en het Internationaal Strafhof in diskrediet te brengen. Dit leidt af van echt antisemitisme, dat moet worden veroordeeld, onderzocht en gestopt. Beschuldigingen van antisemitisme zijn een cynische manier om een kritische blik op de mensenrechtenpraktijken van Israël, en zijn verantwoordelijkheid voor misdrijven onder internationaal recht, te ontwijken. Hierdoor blijft de desastreuze en illegale status quo voortduren.

16. Vindt Amnesty dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen?

Volgens internationaal recht kan er geen rechtvaardiging zijn voor internationale misdrijven, waaronder genocide. Israël heeft de verplichting onder internationaal recht om alle mensen onder zijn jurisdictie of effectieve controle te beschermen, ook in bezet gebied – of ze nu Palestijn of Israëliër zijn. Handelingen om de veiligheid te bewaren moeten echter in overeenstemming zijn met het internationaal recht, en proportioneel zijn aan de dreiging. Israël heeft herhaaldelijk veiligheid gebruikt als argument om ernstige mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden tegen Palestijnen te rechtvaardigen.

Een van de doelen van Israëls militaire offensief in Gaza is om Hamas uit te schakelen – daaraan bestaat geen twijfel. Maar ons bewijsmateriaal laat zien dat het ook de bedoeling is om de Palestijnen in Gaza te vernietigen. Israël zou een meer gerichte oorlog kunnen voeren tegen Hamas, in overeenstemming met het internationaal recht, maar kiest er bewust voor om dat niet te doen.

Het is cruciaal om hier het fundament onder het internationaal humanitair recht te noemen: zelfs als Hamas-strijders zich in de nabijheid of te midden van burgerbevolking bevonden, was Israël verplicht om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om burgers te ontzien en willekeurige of disproportionele aanvallen te vermijden. Amnesty International en talloze andere mensenrechtenorganisaties en VN-experts stelden vast dat Israël dit herhaaldelijk heeft nagelaten.

18. Is Amnesty voorstander van een tweestatenoplossing?

Dit is een politieke kwestie en Amnesty neemt geen standpunten in over politieke kwesties: niet over een tweestatenoplossing, niet over een confederatie ook niet over andere mogelijke regelingen. Amnesty’s enige oproep is dat iedere politieke oplossing gebaseerd moet zijn op respect voor de mensenrechten van alle volkeren, gemeenschappen en individuele personen.

Amnesty International erkent echter dat zowel het Joodse als het Palestijnse volk aanspraak maakt op het recht op zelfbeschikking. We nemen geen standpunt in over de internationale politieke of juridische regelingen die kunnen worden ingezet om het recht op zelfbeschikking te verwezenlijken. We hebben herhaaldelijk gezegd, ook rondom de lancering van ons rapport over apartheid, dat niets in het internationaal recht de staat Israël verbiedt zich als Joods te bestempelen of Joodse immigratie te bevorderen, zolang de regering geen onderscheid maakt tussen burgers op basis van religie of ras. Onze focus ligt uitsluitend op het vaststellen van mensenrechtenschendingen, waar deze ook voorkomen.

Explainer video

Stop onrecht. Steun Amnesty.

In tijden van oorlog is het essentieel dat er gedegen en onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar schendingen van internationale mensenrechtenverdragen. Amnesty’s onderzoek speelt een cruciale rol in gewapende conflicten.

Met jouw hulp maken we een verschil en kunnen we:

  • Oorlogsmisdrijven vastleggen.
  • De stem van slachtoffers van mensenrechtenschendingen versterken.
  • Strijdende partijen op hun mensenrechtenschendingen wijzen.
  • Andere landen ertoe bewegen in te grijpen.

Doe je mee?

Jouw donatie

Wist je dat je met een jaarlijkse bijdrage van v.a. € 10,- lid bent van Amnesty ?

Dit formulier kan niet worden getoond vanwege de instellingen van je browser. Mogelijk staat javascript uit of zit je in Reader Mode.

€
€
€
Betalen via iDEAL
Betalen via Digitale machtiging
Betalen via machtiging

Met het versturen van dit formulier machtig je Amnesty om de incasso uit te voeren.

Je telefoonnummer invullen is niet verplicht. Vul je je telefoonnummer in? Dan kan Amnesty je maximaal 1 keer per jaar telefonisch benaderen om je te informeren over onze werkzaamheden of om je steun te vragen. Wij gebruiken jouw gegevens om jouw donatie te verwerken. Lees meer over hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan.
  • Logo van ANBI
  • Logo van CBF

Formulier ontvangen, bedankt!

Delen

Deel onze boodschap via social media, e-mail of website en vraag zo meer aandacht voor Amnesty’s werk.

  • Delen via Facebook
  • Delen via Threads
  • Delen via Bluesky
  • Delen via LinkedIn
  • Delen via Whatsapp
  • Delen via E-mail

  • Over Amnesty
    • Onze organisatie
    • Jaarverslag en jaarrekening
    • Financiën en fondsenwerving
    • Strategie en beleid
    • Statuten, reglement en richtlijnen
    • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
    • Samenwerkingspartners
  • Werken bij Amnesty
    • Vacatures
    • Vrijwilligers
    • Stage en Afstudeeropdrachten
  • Contact en service
    • Contact
    • Adres en route
    • Een opmerking of klacht?
    • Veelgestelde vragen
    • Pers
    • Privacy
    • Cookie statement
    • Zelf cookies beheren
  • Media & Informatie
    • Laatste nieuws
    • Wordt Vervolgd, het magazine over mensenrechten
    • Mensenrechtenencyclopedie
    • Strategic Studies
    • Police and Human Rights Programme
    • Human Rights Capacity-Building Programme
    • RSS
  • Doe mee
    • Lopende acties
    • Word vrijwilliger
    • Voer actie in de buurt
    • Steun ons werk
    • Students
    • Webshop
Doneer

Keizersgracht 177
1016 DR Amsterdam
IBAN: NL45 TRIO 0198100000

  • Logo van ANBI
  • Logo van CBF
  • Logo van Amnesty en de Postcode Loterij

Menu

  • Wat we doen
    • Thema’s
    • Campagnes
    • Landen
    • Onze successen
    • Educatie
    • Mensenrechten A-Z
  • Over Amnesty
    • Ons verhaal
    • Onze organisatie
    • Onze werkwijze
    • Contact
  • Doe mee
    • Online acties
    • Dit kun jij doen
    • Start inzamelingsactie
    • Agenda
  • Nieuws
    • Laatste nieuws
    • Pers
    • Ons magazine
    • Blijf op de hoogte
  • Steun ons
    • Doneer
    • Word lid
    • Voordelig schenken
    • Grote giften
    • Nalaten
    • Partners
    • Collecte
    • Inzamelingsactie
  • Word lid
  • Doneer
  • Shop

Zoeken

  • Veel gezocht
    • Genocide in Gaza
    • Agenda
    • Acties
    • Contact
    • Webshop
    • Doneren
    • Lidmaatschap
    • Veelgestelde vragen
    • Oekraïne
    • Doodstraf

Volg Wordt Vervolgd

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks de belangrijkste verhalen van mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd.
Meld je nu aan